Το 2017 μας αποχαιρετά κινηματογραφικά με ενδιαφέρουσες ταινίες καθώς ο Δεκέμβριος μας φέρνει το «Τετράγωνο» του Ρούμπεν Έστλουντ – ο Χρυσός Φοίνικας του φετινού Φεστιβάλ των Καννών – αλλά και τις νέες ταινίες του Γούντι Άλεν και του Ρίντλεϊ Σκοτ, καθώς βέβαια και το πολυαναμενόμενο «Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι».

Ads

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr επιλέξαμε και παρουσιάζουμε αναλυτικά δέκα (10) χαρακτηριστικές δημιουργίες, με τις επίσημες ημερομηνίες κυκλοφορίας τους*, καθώς και τα αντίστοιχα ελληνικά τρέιλερ τους.

«Το Τετράγωνο» (The Square – 2017) του Ρούμπεν Έστλουντ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 7 Δεκεμβρίου

image

Ads

Το φιλμ αποτελεί μια τολμηρή σάτιρα με ήρωα έναν επιμελητή σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. Με την τελευταία του έκθεση «Το Τετράγωνο» προσκαλεί το κοινό σε μια διαδραστική εγκατάσταση που ενισχύει τον αλτρουϊσμό. Ξαφνικά κλέβουν το κινητό του και όλο το façade της καθωσπρέπει ευγένειας καταρρέει, αποκαλύπτοντας την άγρια σκοτεινή πλευρά του. Υπέροχο καστ με τους Κλάες Μπανγκ, Ελίζαμπεθ Μος και Ντομινίκ Γουέστ.

Το Σκανδιναβικό Σινεμά στην πιο απολαυστική του εκδοχή φέρει την υπογραφή του Ρούμπεν Όστλουντ. Με την κάμερά του σπάει το παγωμένο τοπίο του Βορρά σε χίλια κομμάτια. Τα καταγράφει μεθοδικά, με υπόγειο χιούμορ, σαν σεισμογράφος της ατελούς ανθρώπινης φύσης. Ο σκηνοθέτης – μεγάλος νικητής του φετινού Χρυσού Φοίνικα στο επετειακό 70ό Διεθνές Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών – ήταν ο επίτιμος καλεσμένος του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου και είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ταινία, παρουσία του.

Διαβάστε επίσης:

«Wonder Wheel» (2017) του Γούντι Άλεν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 7 Δεκεμβρίου

image

Το ετήσιο ραντεβού με τον αμετανόητα κυνικά μελαγχολικό Γούντι Άλεν είναι γεγονός. Στη νέα του ταινία ο σκηνοθέτης μας ταξιδεύει στη δεκαετία του ’50, στο Κόνι Άιλαντ. Εκεί, η σύζυγος ενός μεσήλικα χειριστή καρουζέλ στην παραλιακή Προμενάντ, ερωτεύεται παράφορα έναν ναυαγοσώστη, τον οποίο φλερτάρει παράλληλα και η κόρης της από άλλο γάμο. Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Ουίνσλετ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Τζούνο Τεμπλ, Τζιμ Μπελούσι.

Διαβάστε επίσης: Ο ευρηματικός και ακούραστος Γούντι Άλεν

«Ένας Ακέραιος Άνθρωπος» (A man of integrity / Lerd – 2017) του Μοχάμαντ Ρασούλοφ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 7 Δεκεμβρίου

image

Ο 35χρονος Ρεζά, έχοντας απομακρυνθεί από την πόλη, ζει μια ήρεμη ζωή με τη γυναίκα και τον μοναχογιό του, σε ένα απόμακρο χωριό στο Βόρειο Ιράν. Περνάει τις ημέρες του εκτρέφοντας χρυσόψαρα. Λίγο πιο δίπλα του, μια ιδιωτική εταιρεία που έχει στενές επαφές με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές θα πάρει τον έλεγχο σε ο,τιδήποτε κινείται στην περιοχή. Οι πάμπλουτοι μέτοχοί της έχουν πιέσει τους χωρικούς και τους μικροϊδιοκτήτες να ερειπώσουν τη γη τους, τις αγροικίες και τα σπίτια τους, για το συμφέρον της εταιρείας. Όμως ο Ρεζά αντιδρά. Βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ Καννών 2017
και Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» 2017.

«Εγώ, o Κολοκυθάκης» (My Life as a Zucchini / Ma vie de Courgette – 2016) του Κλωντ Μπαράς
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 7 Δεκεμβρίου

Το «Κολοκυθάκης» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παρατσούκλι για ένα εννιάχρονο αγόρι και παρότι η ιστορία του είναι ασυνήθιστη, όλοι μας θα βρούμε σε αυτήν κάτι που θα μας αγγίξει. Μετά τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας του, ο Κολοκυθάκης γίνεται φίλος με τον καλόκαρδο αστυνομικό Ρέιμοντ, που συνοδεύει τον Κολοκυθάκη στην καινούργια του ανάδοχη οικογένεια, όπου ήδη υπάρχουν πολλά συνομήλικά του ορφανά παιδιά. Στην αρχή, ο Κολοκυθάκης παλεύει να βρει τη θέση του μέσα σε αυτό το παράξενο και κάποιες φορές, εχθρικό περιβάλλον. Ωστόσο, με τη βοήθεια του Ρέιμοντ και με τους καινούργιους του φίλους, ο Κολοκυθάκης θα μάθει σιγά σιγά να εμπιστεύεται, θα βρει την αληθινή αγάπη και θα αποκτήσει μια νέα οικογένεια.

Η ιστορία είναι ειπωμένη μέσα από τα μάτια των παιδιών και τη φωνή τους έχουν δανείσει νεαροί ερασιτέχνες ηθοποιοί. Είναι μια αφοπλιστικά ειλικρινής και αστεία ταινία. Ένα συγκινητικό animation για το bullying, αλλά και όχι μόνο, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία από τις τρεις ταινίες – φιναλίστ, που διεκδίκησαν το Κινηματογραφικό Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Lux Prize 2016. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι το «Εγώ, o Κολοκυθάκης», ήταν Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Animation, ενώ παράλληλα αποτέλεσε και μία από τις εννέα (9) δημιουργίες που διεκδίκησαν μία θέση στην τελική πεντάδα των υποψηφίων για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, εκπροσωπώντας την Ελβετία.

«Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι» (Star Wars: The Last Jedi – 2017) του Ρίαν Τζόνσον
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 14 Δεκεμβρίου

Έχοντας πραγματοποιήσει τα πρώτα της βήματα σε ένα μεγαλύτερο κόσμο στο “Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει” (2015), η Rey συνεχίζει το επικό της ταξίδι με τους Finn, Poe και Luke Skywalker στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας. Πρωταγωνιστούν: Ντέζι Ρίντλεϊ, Ντόμναλ Γκλίζον, Λόρα Ντερν, Κέλι Μέρι Τραν, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Άνταμ Ντράιβερ, Όσκαρ Άιζακ, Χάρισον Φορντ, Μαρκ Χάμιλ, Γκουέντολιν Κρίστι, Κάρι Φίσερ, Λουπίτα Νιόνγκο, Τζον Μπογιέγκα, Άντι Σέρκις.

Διαβάστε επίσης: 40 χρόνια «Πόλεμος των Άστρων»: In a Galaxy Far Far Away

«The Florida Project» (2017) του Σον Μπέικερ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21 Δεκεμβρίου

Στην σκιά του Μαγικού Βασιλείου της Ντίσνεϋλαντ, μια παρέα πιτσιρικάδων αναστατώνει καθημερινά με σκανταλιές τους ενοίκους ενός φθηνού μοτέλ, σκορπίζοντας χρώμα στις μουντές ζωές τους. Η εξάχρονη Μούνεϊ ζει με την μητέρα της Χάλεϊ, μια ζωηρή επαναστάτρια σε ένα πολύχρωμο μοτέλ στα περίχωρα του Ορλάντο, κοντά στο Disney World. Περνά το καλοκαίρι της με σκληρά παιδιά της γειτονιάς, κάνοντας διάφορες αταξίες. Τα σοβαρά προβλήματα όμως αρχίζουν όταν η μητέρα της, μπαίνει στην πορνεία, για να πληρώσει το ενοίκιο. Ο κόσμος των δύο γυναικών θα αλλάξει δραματικά.

Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Σον Μπέικερ (Tangerine – 2015), έχοντας στο πλευρό του έναν εξαιρετικό Γουίλεμ Νταφόε και συστήνοντας το υποκριτικό ταλέντο της μικρής Μπρούκλιν Πρινς, παρουσιάζει ένα υποδειγματικό σινεμά κοινωνικού ρεαλισμού που διασκεδάζει με την ίδια ακριβώς ένταση που προβληματίζει. Προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, το παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, ενώ το Σεπτέμβριο παρουσιάστηκε και στο 23ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

«Τζαμάικα» (Jamaica – 2017) του Ανδρέα Μορφονιού
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21 Δεκεμβρίου

Η ταινία «Τζαμάικα» αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών, του Άκη (Σπύρος Παπαδόπουλος) και του Τίμου (Φάνης Μουρατίδης), που έχουν αποξενωθεί λόγω μιας παρεξήγησης, αλλά με αφορμή ένα οικογενειακό γεγονός έρχονται και πάλι κοντά. To φιλμ μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματά του και πρόκειται να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους τον χειμώνα. Εκτός από το κεντρικό δίδυμο ηθοποιών, στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου, ο Μελέτης Ηλίας, ο Νίκος Παντελίδης και η Μαίρη Ευαγγέλου, με το καστ να επιφυλάσσει και αρκετές εμφανίσεις – έκπληξη.

Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Ανδρέας Μορφονιός (Ευτυχισμένοι Μαζί), ενώ το σενάριο, που είναι βασισμένο σε ιδέα του Φάνη Μουρατίδη, υπογράφει ο γνωστός από την τηλεοπτική σειρά «Singles», Γιώργος Φειδάς. Στη διεύθυνση φωτογραφίας συναντάμε τον Γιάννη Δρακουλαράκο (Ένας Άλλος Κόσμος, Το Τανγκό των Χριστουγέννων). Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Θέμης Καραμουρατίδης (Ουζερί Τσιτσάνης), γνωστός από τη σταθερή συνεργασία του με την Nατάσσα Mποφίλιου και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, αλλά και συνθέτης ορισμένων από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των τελευταίων χρόνων με σημαντικούς ερμηνευτές, όπως η Γιώτα Νέγκα, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και πολλοί άλλοι.

Διαβάστε επίσης:
Σπύρος Παπαδόπουλος και Φάνης Μουρατίδης μας ταξιδεύουν στην «Τζαμάικα»

«All the Money in the World» (2017) του Ρίντλεϊ Σκοτ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21 Δεκεμβρίου

Μία αριστερών πεποιθήσεων παραστρατιωτική ομάδα στην Ιταλία, καταστρώνει ένα τεράστιο σχέδιο απαγωγής, στα ’70s. Πρόκειται για την ιστορία της συστηματικής άρνησης ενός από τους πλουσιότερους άνδρες της υφηλίου, Ζαν Πολ Γκετί, να πληρώσει λύτρα στους απαγωγείς του νεαρού εγγονού του. Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Ουίλιαμς, Κρίστοφερ Πλάμερ, Μαρκ Ουόλμπεργκ, Τσάρλι Πλάμερ, Τίμοθι Χάτον.

Διαβάστε επίσης:

«The Greatest Showman» (2017) του Μάικλ Γκρέισι
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 28 Δεκεμβρίου

Η ταινία «The Greatest Showman» είναι ένα τολμηρό και πρωτότυπο μιούζικαλ που τιμά τη γέννηση της show business και το αίσθημα του θαυμασμού που νιώθουμε όταν τα όνειρά μας πραγματοποιούνται. Εμπνευσμένη από τη φιλοδοξία και τη φαντασία του Φ.Τ Μπάρνουμ, η ταινία «The Greatest Showman» διηγείται την ιστορία ενός οραματιστή, ο οποίος ξεκίνησε από το μηδέν και τελικά δημιούργησε ένα μαγευτικό υπερθέαμα που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο. Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Μισέλ Ουίλιαμς, Ζεντάγια, Ζακ Έφρον, Ρεμπέκα Φέργκιουσον.

«Θαύμα» (Wonder – 2017) του Stephen Chbosky
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 28 Δεκεμβρίου

Η ταινία «Θαύμα» βασίζεται στη νουβέλα του R.J. Palacio την οποία διασκεύασε για λογαριασμό της μεγάλης οθόνης ο σκηνοθέτης Stephen Chbosky. Πρόκειται για μία παραγωγή της Mandeville Films, με πρωταγωνιστές τους: Jacob Tremblay, Owen Wilson και Julia Roberts. Η ιστορία ακολουθεί τον νεαρό Auggie Pullman(Jacob Tremblay). Μία εκ γενετής παραμόρφωση στο πρόσωπο του παιδιού αποτελεί τον πυρήνα της ιστορίας γύρο από τον οποίο κινείται συνεχώς η παιδική ηλικία, η αθωότητα αλλά και τα σχολικά βιώματα. Η Julia Roberts υποδύεται την μητέρα του ιδιαίτερου αγοριού.

* Οι ημερομηνίες κυκλοφορίας των ταινιών στις κινηματογραφικές αίθουσες, έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τις εταιρείες διανομής, αλλά η τήρηση του προγραμματισμού, βρίσκεται στη διακριτική τους ευχέρεια.