Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γιορτάζει 20 χρόνια δημιουργικής σχέσης με την συναρπαστική τέχνη του ντοκιμαντέρ. Το επετειακό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 11 Μαρτίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών σε μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις του είδους – Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα 10 καλύτερα του κόσμου – και πριν ξεκινήσουμε την αναλυτική παρουσία των ενοτήτων του, ρίχνουμε μία πρώτη ματιά σε δέκα (10) χαρακτηριστικά ντοκιμαντέρ τα οποία θα προβληθούν στη φετινή διοργάνωση.

Ads

Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δηλώνει παρών με Διεθνές Διαγωνιστικό για πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες, ενδιαφέροντα τμήματα, αφιερώματα και ντοκιμαντέρ που θα συζητηθούν. Ιδού μια μικρή γεύση από όσα μας φέρνει ο Μάρτης, μέσα από επιλεγμένα και αξιόλογα ντοκιμαντέρ, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φετινής επετειακής διοργάνωσης:

image

Από το Λονδίνο του ’60 και τα χρόνια με τον Μικ Τζάγκερ ως τους αυτοκαταστροφικούς εθισμούς και την αναγέννησή της, η ζωή της θρυλικής τραγουδίστριας Μαριάν Φέιθφουλ ξετυλίγεται στο ντοκιμαντέρ «Faithfull» (φωτογραφία) που σκηνοθέτησε η Γαλλίδα ηθοποιός, Σαντρίν Μπονέρ.

Ads

image

Με δύο ταινίες επιστρέφει η βραβευμένη με δύο Όσκαρ ντοκιμαντερίστρια Μπάρμπαρα Κοπλ. Στο «This is Everything: Gigi Gorgeous» (trailer & φωτογραφία) αφηγείται την ιστορία της transgender σταρ Gigi Lazzarato, μοντέλο και ΥouΤuber με εκατομμύρια followers, ενώ στο «A Murder in Mansfield» καταγράφει μια σκοτεινή τραγωδία – τη συνάντηση ενός νεαρού άνδρα με τον πατέρα του, ο οποίος είχε δολοφονήσει τη μητέρα του όταν εκείνος ήταν παιδί. 

Ο πιο στενός βοηθός του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, πρώην ηθοποιός Λίον Βιτάλι, αποκαλύπτει στο «Filmworker» (φωτογραφία) του Τόνι Ζιέρα όλα τα μυστικά που θα θέλαμε να ξέρουμε για τον αινιγματικό σκηνοθέτη: την ιδιοφυΐα, τις μεθόδους, αλλά και τις εμμονές του.

image

Πώς θα ήταν ο κόσμος αν σταματούσαμε να τρώμε κρέας; Το ντοκιμαντέρ «The End of Meat» (trailer) του Μαρκ Πίρσελ σοκάρει μιλώντας για τις συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος, το κίνημα της χορτοφαγίας και το κρίσιμο μέλλον της ανθρωπότητας.

Ο βετεράνος Φρέντερικ Γουάισμαν μας προσκαλεί εκεί όπου χτυπά η καρδιά της αμερικανικής – και όχι μόνο – διανόησης: στη βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης στο φιλμ «Ex Libris: New York Public Library» (φωτογραφία). Φόρος τιμής σε έναν θησαυρό που έχει μεταμορφωθεί σε ένα ολοζώντανο κέντρο ζωής και πολιτισμού.

image

Από τα σπουδαιότερα ονόματα του ντοκιμαντέρ, ο Τζον Άλπερτ στο «Cuba And The Cameraman» (φωτογραφία) βάζει στο μικροσκόπιο την πολυτάραχη ιστορία της Κούβας μέσα από τις ζωές τριών οικογενειών στη διάρκεια των τελευταίων 45 χρόνων. Από την αισιοδοξία για αλλαγή του ’70, έως τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο το 2016.

image

Διαβάστε επίσης:

Αντιμέτωπος με μια τεράστια ιστορικοπολιτική πρόκληση, ο πάντα ανήσυχος Τζο Μπέρλιντζερ στο «Intent to Destroy» (trailer) εστιάζει στις δυνάμεις άρνησης και λογοκρισίας που αποκρύπτουν τη γενοκτονία των Αρμενίων. 

Τους γιους μιας οικογένειας τζιχαντιστών παρακολουθεί ο Σύρος ντοκιμαντερίστας Ταλάλ Ντέρκι στο ντοκιμαντέρ «Of Fathers and Sons» (φωτογραφία άρθρου), αποκαλύπτοντας με καθηλωτικό τρόπο πώς εκπαιδεύονται στις πρακτικές του μίσους όλη τους τη ζωή.

image

Ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας που μέλλει να γίνει πραγματικότητα είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «Cyborgs Among Us» (φωτογραφία) του Ραφέλ Ντουράντ Τόρεντ. Μια κοινωνία από cyborgs, δηλαδή πλάσματα που συνδυάζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά με τεχνολογικά επιτεύγματα. Ποια είναι τελικά τα όρια ανθρώπου και μηχανής;

image

Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 11 Μαρτίου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες του Λιμανιού. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παγκοσμίως στο είδος του.