Ο Γιώργος Αυγερόπουλος, παρουσιάζει το νέο του ντοκιμαντέρ «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας», το οποίο πραγματοποιεί την πρεμιέρα του μπροστά στο ελληνικό κοινό, στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η ταινία αναφέρεται στην υπόθεση του “ξαφνικού θανάτου” της ΕΡΤ. Του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας που η κυβέρνηση απαγόρευσε αιφνιδιαστικά τη λειτουργίας της, τον Ιούνιο του 2013. Παράλληλα αποτελεί κι ένα “case study”, για το πως η Δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης… Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Ήταν κάτι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά! Πουθενά και ποτέ σε ευνομούμενες δημοκρατικές κοινωνίες δεν σίγησε η δημόσια ραδιοτηλεόραση μιας χώρας, και ειδικά με τέτοιον τρόπο, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «αυταρχικός» και «αντιδημοκρατικός». Μέσα σε πέντε ώρες, το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2013, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατέβασε τους διακόπτες της ΕΡΤ, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ελλάδας, που λειτουργούσε αδιάλειπτα τα τελευταία 75 χρόνια.

image
 
Το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό της σήμα κατέρρευσε, ρίχνοντας μαύρο στις οθόνες και βόμβο στα FM. Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια άνευ προηγουμένου πολιτική πράξη, που σόκαρε τους Έλληνες, φέρνοντας στη μνήμη τους στιγμές από τη σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας. Προκάλεσε επίσης σφοδρή διεθνή κατακραυγή. Γιατί όμως η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας έπρεπε να πεθάνει;
 
«Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας», εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013 και άρχισε το ταξίδι του στον κόσμο τον Ιανουάριο, με ταυτόχρονη πρώτη μετάδοση από τα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα της Αυστρίας και του Βελγίου. Μέχρι στιγμής, η ταινία έχει ήδη προβληθεί ή έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε 18 χώρες από τηλεοπτικά δίκτυα και κινηματογραφικά φεστιβάλ.

image
 
«”Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας”, εγκλείει μέσα του μία από τις πιο σημαντικές και συμβολικές στιγμές της οικονομικής και κοινωνικής τραγωδίας που ζει σήμερα η Ελλάδα. Είναι η πιο “ορατή” υπόθεση ότι η Δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης, και πεθαίνει, ειρωνικά στη χώρα όπου γεννήθηκε. Η ταινία καταγράφει από την αρχή μέχρι το τέλος όλα όσα συνέβησαν στην υπόθεση της ΕΡΤ, συμπυκνώνοντας μέσα σε μια ώρα, μια χρονική περίοδο πέντε μηνών. Συμμετέχουν όλοι όσοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν στον ξαφνικό θάνατο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, ενώ ανοίγουν τη συζήτηση για το σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ευρώπης.»
Γιώργος Αυγερόπουλος
 
Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας» του Γιώργου Αυγερόπουλου στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Ολύμπιον, την Τετάρτη 19 Μαρτίου στις 17:45 και στην Αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη  στο λιμάνι, την Παρασκευή 21 Μαρτίου στις 22:30.


 
Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Μαρτίου.