Ένας νέος και ενδιαφέρον κύκλος προβολών έρχεται να προστεθεί στο κινηματογραφικό μας ημερολόγιο. Μέσα από δημιουργίες που θα παρουσιαστούν με τον πρωτότυπο τίτλο «Films of Soul and Flesh», οι Χίμαιρες μας προτείνουν πέντε ιδιαίτερες ταινίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Αυτή την εβδομάδα οι προβολές συνεχίζονται με το βραβευμένο στο Φεστιβάλ της Βενετίας φιλμ του Κιμ Κι Ντουκ, «Το Νησί». Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Οι Χίμαιρες είναι μία ανήσυχη κοινότητα ανθρώπων που από το 2004 που δημιουργήθηκε, αναζητά τρόπους έκφρασης. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζουν μια σειρά ταινιών υπό τον εκκεντρικό τίτλο «Films of Soul and Flesh». Πρόκειται για ταινίες που θέτουν στο επίκεντρο ψυχικά διαταραγμένους χαρακτήρες με έντονη προσωπικότητα. Ταινίες που παρατηρούν και συνενώνουν την υπαρξιακή ανησυχία με τη σωματική απόγνωση.
 
image
 
Θα μπορούσαμε να τις κατατάξουμε στο είδος του τρόμου ή του ψυχολογικού θρίλερ ή των σινεφίλ ταινιών. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για κινηματογράφο δημιουργών (auteur cinema). Καθώς οι σκηνοθέτες Todd Haynes, Claire Denis, Andrzej Zulawski, Ki-duk Kim, Denys Arcand αναπτύσσουν, ο καθένας με τον τρόπο του, μία εντελώς προσωπική γραφή.
 
Πρόκειται αναμφίβολα για δημιουργούς με τη δική τους σφραγίδα στον χώρο της 7ης Τέχνης. Κινηματογραφώντας ιστορίες που αναμοχλεύουν τα είδη και εν τέλει τα ξεπερνάνε. Μέσα από το αφιέρωμα «Films of Soul and Flesh» θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πέντε χαρακτηριστικές τους δημιουργίες.
 
Οι προβολές συνεχίζονται αυτή την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου στις 20:00, με το αριστουργηματικό «Το Νησί» (The Isle / Seom – 2000) του σπουδαίου Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη, Κιμ Κι Ντουκ.

image
 
Η Χι Τζιν, βουβή από αδυναμία ή από επιλογή, εξασφαλίζει τον επιούσιο από τους ψαράδες μιας λιμνοθάλασσας, πουλώντας τους τροφή την ημέρα και το κορμί της τη νύχτα. Οι πελάτες της την περιφρονούν, όμως η ίδια κρύβει έντονα συναισθήματα που εκρήγνυνται τις πιο ανύποπτες στιγμές. Ο ερχομός του παλιού αστυνομικού Χιον Σι, θα σημάνει μία σειρά εξελίξεων. 
 
Η Χι Τζιν αποτρέπει τον Χιον Σι από την αυτοκτονία και παράλληλα προσπαθεί μέσα από το σεξ, να γιατρέψει την πληγωμένη του ψυχή. Η έλξη τους μεταβάλλεται πια σε εμμονή και οι εξελίξεις στην εκτός τόπου και χρόνου λιμνοθάλασσα έχουν πάρει πλέον το δρόμο τους… 
 
Ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Κι Ντουκ, είναι αναμφίβολα ένας εκ των σημαντικότερων και ιδιαιτέρως αγαπημένος, σκηνοθέτης. Έχοντας μας χαρίσει στο παρελθόν, σπουδαία φιλμ (“Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας… και Άνοιξη”, “Ολομόναχοι Μαζί”), επέστρεψε δυναμικά το 2012 με το “Pieta”, κερδίζοντας παράλληλα τον Χρυσό Λέοντα του 69ου Φεστιβάλ Βενετίας.

image
 
Ο Κιμ Κι Ντουκ, γεννήθηκε στην ορεινή επαρχία του Κουνγκσανγκ της Νότιας Κορέας και μετακόμισε στην Σεούλ σε ηλικία 9 ετών με τους γονείς του. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το γυμνάσιο όταν ο αδελφός του εκδιώχθηκε από το σχολείο και μπήκε μαθητής σε μια γεωργική σχολή. Από τα δεκαεφτά του ξεκίνησε να δουλεύει σε εργοστάσιο και τρία χρόνια αργότερα κατατάχθηκε στους πεζοναύτες. Όταν τελείωσε την στρατιωτική του θητεία πέρασε δυο χρόνια σε μια εκκλησία για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, φιλοδοξώντας να γίνει ιεροκήρυκας, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να ασχολείται και πάλι με την ζωγραφική που είχε εγκαταλείψει σε νεαρή ηλικία.
 
Οι τριετείς σπουδές καλών τεχνών στο Παρίσι (1990-1992) δεν τον ικανοποίησαν πλήρως. Επέστρεψε στη χώρα του και θέλησε να σπουδάσει κινηματογράφο αλλά δεν τον δέχτηκε κανείς. Σε πείσμα όλων, χωρίς σχετικές σπουδές, άρχισε να πειραματίζεται. Αρχικά κατάφερε να διακριθεί ως σεναριογράφος, κερδίζοντας 3 βραβεία από την κρατική Ακαδημία Σεναρίου και την εθνική Ένωση Σεναριογράφων, πριν έρθει η καταξίωση και πίσω από την κάμερα.

image
 
«Το Νησί» αποτελεί την τέταρτη ταινία μεγάλου μήκους του Νοτιοκορεάτη δημιουργού, η οποία προβλήθηκε το 2000 στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, αποσπώντας το Βραβείο Ειδικής Μνείας (Netpac Award – Special Mention).

Seom / The isle / Το Νησί
2000 / 82 Λεπτά / Έγχρωμο
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κιμ Κι Ντουκ
Φωτογραφία: Σέο Σικ Χουάνγκ
Μοντάζ: Μιν Χο Κεόνγκ
Μουσική: Σανγκ Ιουν Γιέον
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κιμ Κι Ντουκ
Ηθοποιοί: Γιουνγκ Σου, Γιο Σουκ Κιμ, Σουνγκ Χέε Παρκ, Γιάε Χιέον Γιο


 
Οι προβολές του Αφιερώματος «Films of Soul and Flesh» πραγματοποιούνται στον χώρο πολιτιστικών δράσεων “Κλέφτες” (Γ’ Σεπτεμβρίου 174, 1ος όροφος, Βικτώρια) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την επιμέλεια έχει ο Γιώργος Ευθυμίου ενώ για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο των Χίμαιρες: https://chimeres.info