Η «Σκουριασμένη Πόλη» (Out Of The Furnace – 2013), είναι μόλις η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Σκοτ Κούπερ. Ενός σκηνοθέτη, που κατάφερε με την πρώτη του κιόλας δημιουργία, το «Crazy Heart» του 2009, να εντυπωσιάσει την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου και να κερδίσει δύο χρυσά αγαλματίδια. Τέσσερα χρόνια μετά, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία, μία δραματική και κάπως αργή στην εξέλιξη της ταινία. Μία ιστορία εκδίκησης, που παρά το καθόλα προβλέψιμο τέλος της, κερδίζει τον θεατή χάρη στο εντυπωσιακό καστ της και κυρίως λόγω των υπέροχων ερμηνειών δύο ιδιαίτερα ταλαντούχων ηθοποιών, του Κέισι Άφλεκ και φυσικά του Κρίστιαν Μπέιλ. Του Γιώργου Ρούσσου.

Ads

 

Ο Ράσελ (Κρίστιαν Μπέιλ) και ο μικρός του αδερφός Ρόντνι (Κέισι Άφλεκ), ζουν στο οικονομικά υποβαθμισμένο Ραστ Μπελτ. Οι δυο τους, ονειρεύονται από μικρά παιδιά να αποδράσουν για μία καλύτερη ζωή. Μια σκληρή τροπή της μοίρας όμως, κι ο Ράσελ θα βρεθεί μοιραία στη φυλακή, μετά από ένα θανατηφόρο δυστύχημα.

 

Ο Ρόντνι, που κατά το παρελθόν θήτευσε στον Αμερικανικό στρατό, μεταβαίνοντας τέσσερις φορές στον πόλεμο του Ιράκ, επιστρέφει στην πατρίδα του, αλλά πλέον νιώθει μόνος και εγκατελειμένος απ’ όλους. Σταδιακά θα παρασυρθεί σε μία από τις πιο βίαιες κι αδίστακτες εγκληματικές οργανώσεις της περιοχής. Αυτό όμως είναι ένα μοιραίο λάθος, που θα του στοιχίσει πολύ ακριβά.

Ads

image

Πλέον, ο αποφυλακισμένος Ράσελ, με την κοπέλα του (Ζόι Σαλντάνα) να τον χωρίζει για λογαριασμό του τοπικού αστυνομικού διευθυντή (Φόρσετ Γουίτακερ) καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη δική του ελευθερία και το μέλλον ή την απονομή δικαιοσύνης για χάρη του μικρού του αδερφού…

 

Μετά το «Crazy Heart» – που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Σάουντρακ και χάρισε το χρυσό αγαλματίδιο για Ά Ανδρικό Ρόλο στον Jeff Bridges, καθώς και μία υποψηφιότητα στην κατηγορία Β’ Γυναικείου Ρόλου στην Maggie Gyllenhaal – ο Σκοτ Κούπερ σκηνοθετεί μια σκοτεινή, δραματική ταινία που εκτυλίσσεται σε μία αμερικανική βιομηχανική πόλη, η οποία βρίσκεται σε παρακμή.

 

Ο σκηνοθέτης Σκοτ Κούπερ, λέει χαρακτηριστικά: «Γράφω πάντα, έχοντας στο μυαλό μου τους ηθοποιούς που θέλω. Έγραψα το «Crazy Heart» για τον Τζεφ Μπρίτζες, παρόλο που δεν τον ήξερα. Όπως δεν ήξερα και τον Κρίστιαν Μπέιλ, αλλά θαύμαζα εδώ και χρόνια τη δουλειά του. Ήθελα λοιπόν να δω να βγάζει κάτι, κάτι που δεν θα είχα ξαναδεί. Μια αίσθηση ευθραυστότητας και καλοσύνης. Παίζει συνήθως δυναμικούς, σκληρούς ρόλους. Ήθελα λοιπόν να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα δύο αυτά στοιχεία».

image

Παρά την αργή και προβλέψιμη εξέλιξη του σεναρίου, η ταινία κερδίζει τον θεατή χάρη στην εντυπωσιακή παρουσία του Κρίστιαν Μπέιλ. Ο εκ των κορυφαίων ηθοποιών της γενιάς του, είναι για ακόμη μία φορά εξαιρετικός και έχοντας απέναντι του έναν επίσης καλό Κέισι Άφλεκ, δίνουν νόημα και λόγο ύπαρξης στο συγκεκριμένο φιλμ.

 

Πέρα όμως από τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές και την πολύ καλή μεταξύ τους χημεία, το καστ της ταινίας «Σκουριασμένη Πόλη» (Out Of The Furnace – 2013) του Σκοτ Κούπερ, είναι άκρως εντυπωσιακό, καθώς τους Κρίστιαν Μπέιλ και Κέισι Άφλεκ, πλαισιώνουν σε μικρότερους αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους, γνωστοί και καταξιωμένοι ηθοποιοί.

image

Πιο συγκεκριμένα, στο καστ της ταινίας συμμετέχουν οι: Γούντι Χάρελσον, Γουίλιαμ Νταφόε, Φόρεστ Γουίτακερ και Σαμ Σέπαρντ. Ενώ στον μοναδικό γυναικείο ρόλο του φιλμ, συναντάμε την Ζόι Σαλντάνα (Avatar – 2009). Τέλος να σημειώσουμε ότι μεταξύ των παραγωγών του φιλμ, ξεχωρίζουν τα ονόματα των Λεονάρντο ντι Κάπριο και Ρίντλεϊ Σκοτ.

Έτος: 2013 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 116 λεπτά | Σκηνοθεσία: Scott Cooper | Σενάριο: Brad Ingelsby, Scott Cooper | Παίζουν: Christian Bale, Casey Affleck, Zoe Saldana, Willem Dafoe