Έχοντας κάνει ήδη παγκόσμια πρεμιέρα στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι και λίγο πριν την κυκλοφορία της στις κινηματογραφικές αίθουσες, η νέα ταινία της Πέννυ Παναγιωτοπούλου, «September», θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό, στο 19ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
«Οι άνθρωποι συχνά διηγούμενοι τις ιστορίες τους, λένε ταυτόχρονα και μιαν άλλη ιστορία, την οποία δεν γνωρίζουν ότι την λένε, και συχνά αυτή είναι η σημαντικότερη. Αυτό προσπάθησα να κάνω στην ταινία, να βρω τις ρωγμές που μπαίνει αυτό το φως, που φωτίζει αυτό που δεν λέγεται. Όταν παραδεχτείς πως υπάρχει, μπορείς και να το αποτυπώσεις.» Πέννυ Παναγιωτοπούλου

image
 
Η Άννα (Κόρα Καρβούνη), ζει με τον σκύλο της τον Μανού σε ένα μικρό διαμέρισμα. Πιστεύει ότι θα ζήσουν μαζί για πάντα. Όταν όμως ο Μανού πεθαίνει, η Άννα ζητά να τον θάψει στον κήπο του σπιτιού της απέναντι οικογένειας. Το πρόσχαρο σπίτι γίνεται το καταφύγιό της.
 
Ερωτεύεται την άλλη γυναίκα, τα παιδιά, και την ζωή που ζούνε. Η οικογένεια όμως δεν έχει ανάγκη την αγάπη της Άννας. Η Άννα, που ξέρει καλά τι σημαίνει να είσαι πιστός, δεν το βάζει κάτω.

image
 
Όπως, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που χωρίζει το καλοκαίρι από τον χειμώνα, έτσι και ο «Σεπτέμβρης» της Άννας, είναι μια ιστορία για τα ψυχικά σύνορα, το πως δοκιμάζονται οι αντοχές της αγάπης, της πίστης, αλλά και της διαφορετικότητας. Ο Σεπτέμβρης είναι το σύνορο, μια αχνή παρένθεση ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα.
 
Έχοντας κάνει ήδη παγκόσμια πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 48ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι που διεξήχθη τον Ιούλιο, αλλά και στο πρόγραμμα «City to City» του 38ου Διεθνές Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Τορόντο, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, η νέα ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου «September», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

image
 
Είχαμε την ευκαιρία να δούμε την ταινία πριν από μερικές ημέρες, στη δημοσιογραφική της προβολή, σε μία ιδιαίτερη βραδινή εκδήλωση σε θερινό σινεμά και σε μία όμορφη παρουσίαση που μας επιφύλαξε η εταιρεία διανομής Odeon, η οποία θα κυκλοφορήσει την ταινία στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, στις 03 Οκτωβρίου.
 
Η Πέννυ Παναγιωτοπούλου επανέρχεται, δέκα χρόνια μετά το βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς Μου», με μία εξίσου αξιόλογη δημιουργία.

image
 
Καθηλωτική η ερμηνεία της Κόρα Καρβούνη, στον πρωταγωνιστικό ρόλο ως Άννα και άξια συμπαραστάτρια της η συμπρωταγωνίστρια της, Μαρία Σκουλά ως Σοφία, η μητέρα της απέναντι οικογένειας.
 
Στα συν της ταινίας, η όμορφη και ρεαλιστική φωτογραφία του Γιώργου Μιχελή, ενώ ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στον Χρήστο Στέργιογλου. Ο δημοφιλής ηθοποιός με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες όπως ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου και ο «Άδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, μπορεί εδώ να κάνει απλά και μόνο ένα μικρό πέρασμα προς το τέλος της ταινίας, αλλά η παρουσίαση του είναι σχεδόν λυτρωτική αποφορτίζοντας τις ψυχολογικές εντάσεις που έχουν προηγηθεί…
 
Στην ταινία, που αποτελεί συμπαραγωγή Ελλάδας και Γερμανίας, πρωταγωνιστούν οι: Κόρα Καρβούνη, Μαρία Σκουλά, Νίκος Διαμαντής, Χρήστος Στέργιογλου, Αναστάσιος Τζερτζεμέλης, Ειρήνη Κολλιάκου. Το σενάριο συνυπογράφουν η Κάλλια Παπαδάκη και η Πέννυ Παναγιωτοπούλου. Διεύθυνση φωτογραφίας έχει κάνει ο Γιώργος Μιχελής, μοντάζ ο Πέταρ Μάρκοβιτς και καλλιτεχνική διεύθυνση η Λιλή Κεντάκα.


 
Η ταινία «September» της Πέννυ Παναγιωτοπούλου, θα προβληθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στον Κινηματογράφο Odeon Όπερα 1 στις 20:00, στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών – Νύχτες Πρεμιέρας και παρουσία των συντελεστών της.