Ο Τζον Φαβρό (Jon Favreau), παραγωγός (The Avengers – 2012), σκηνοθέτης (Iron Man – 2008), ηθοποιός (The Wolf of Wall Street – 2013) και σεναριογράφος (Swingers – 1996), επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία «Σεφ» (Chef – 2014). Μία ταινία που με κεντρικό άξονα τη μαγειρική, είναι παράλληλα κι ένα γαστρονομικό road movie, μία προσπάθεια επανασύνδεσης πατέρα – γιου, αλλά και μία ενδιαφέρουσα κριτική των social media στην καθημερινότητά μας. Παρά τις καλές προθέσεις όμως και το υπέροχο καστ, το φιλμ είναι σεναριακά προβλέψιμο και με αρκετά κλισέ που δυστυχώς το εγκλωβίζουν.

Ads

Μετά από μια παρεξήγηση που παίρνει διαστάσεις, ο Καρλ Κάσπερ (Τζον Φαβρό) απολύεται από το γκουρμέ εστιατόριο του Riva (Ντάστιν Χόφμαν) στο οποίο δουλεύει ως σεφ. Αναγκάζεται έτσι να επιστρέψει στο Μαϊάμι μετά από προτροπή της πρώην συζύγου του Inez (Σοφία Βεργκάρα) και να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση.

 

Η βασική ιδέα είναι να δημιουργήσει μία κινούμενη και πρωτότυπη καντίνα, με γκουρμέ φαγητό. Με την υποτυπώδη βοήθεια του Marvin (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ), αλλά και την καθοριστική συμβολή του γιου του Percy (Emjay Anthony) και του φίλου του Martin (Τζον Λεγκουιζάμο) θα καταφέρει να ολοκληρώσει το σχέδιο του και να διασχίσει αρκετές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τον τελικό του προορισμό, το Λος Άντζελες. Στόχος του είναι να διεκδικήσει και πάλι τη θέση που του αξίζει στην ελίτ των σεφ…

Ads

 

Το καστ της ταινίας είναι εντυπωσιακό και ο δημιουργός Τζον Φαβρό (Jon Favreau), αναφέρει σχετικά: «Τους άρεσε ευτυχώς το σενάριο και μπορούσαν να συμμετάσχουν. Δεν τους ενδιέφερε να πληρωθούν πολλά λεφτά, άρα τους χρωστάω μεγάλη χάρη. Σ’ όλο το καστ.»

image

Τον ρόλο της γυναίκας του πρωταγωνιστή (Τζον Φαβρό) υποδύεται η Σοφία Βεργκάρα: «Ήταν καταπληκτικό που μπόρεσα να παίξω σε μια ταινία με τον Τζον Φαβρό, όχι μόνο επειδή τον έζησα ως σκηνοθέτη, αλλά επίσης και ως συμπρωταγωνιστή. Αλλά και η υπόλοιπη παρέα ήταν καλή, όπως ο Τζον Λεγκουιζάμο. Είναι Κολομβιανός. Είχε πολλή πλάκα».

 

Το «Σεφ» (Chef – 2014) είναι μία ιδιάζουσα κωμωδία “μαγειρεμένη” και “σερβιρισμένη” με τον χαρακτηριστικό τρόπο του Τζον Φαβρό, σκηνοθέτη των ταινιών “Iron Man”. Με συστατικά το γέλιο, τα λαχταριστά έθνικ πιάτα και τις πικάντικες Σκάρλετ Γιόχανσον και Σοφία Βεργκάρα, η ταινία κερδίζει σε πρώτο επίπεδο τον θεατή. Όμως καθώς η ιστορία εξελίσσεται, το προβλέψιμο σενάριο και το γλυκανάλατο happy end δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για κάτι αξειομνημόνευτο.

image

«Η ταινία «Σεφ» είναι το ταξίδι ενός ανθρώπου, οποιουδήποτε στην Αμερική, που πετυχαίνει στη ζωή και τη δουλειά του και μετά τι συνεπάγεται όλο αυτό: Ο ναρκισσισμός που γεννιέται, η ανάγκη για εξουσία, η παραμέληση όλων αυτών που σε αγαπούν. Μετά έρχεται η πτώση. Μετά πρέπει να μαζέψεις τα κομμάτια σου και ανακαλύπτεις ότι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις, είναι να είσαι αληθινός» Τζον Λεγκουιζάμο

image

O Φαβρό – που ξεκίνησε την καριέρα του με το “Swingers” αλλά συνέχισε σαν Executive Producer του “Iron Man 3” και του “Avengers” – επιστρέφει στις ρίζες του με μια indie παραγωγή, απολαμβάνοντας έτσι τον πλήρη δημιουργικό έλεγχο στην αφήγηση μιας ιστορία χαρακτήρων με ελαττώματα. Ο Τζον Φαβρό, έγραψε το σενάριο, επέλεξε τους αγαπημένους του ηθοποιούς και τους άφησε ελεύθερους να συμβάλουν στην τελική διαμόρφωση της ταινίας.

 

«Βρήκα πολλές ομοιότητες μεταξύ του κόσμου του κινηματογράφου και της μαγειρικής. Και οι δύο κόσμοι είναι εξίσου δημιουργικοί… Αν νιώθεις δημιουργικός και ικανοποιημένος, αυτό σημαίνει πως εξελίσσεσαι σαν καλλιτέχνης. Και αυτό πιστεύω πως είναι το νόημα στο ταξίδι του Καρλ: η εξέλιξή του. Το ταξίδι που διανύει ο Καρλ για να βρει τον εαυτό του ως καλλιτέχνης, σεφ και πατέρας που θέλει να μυήσει τον γιο του στη Λατινική κουλτούρα, είναι πανέμορφο», λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής του φιλμ, Τζον Φαβρό.

image

Εκτός από τους Τζον Φαβρό, Σκάρλετ Γιόχανσον και Σοφία Βεργκάρα το πλούσιο καστ της ταινίας πλαισιώνουν οι: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ( Iron Man, Chaplin – 1992), Ντάστιν Χόφμαν (Rain Man – 1988, Kramer vs. Kramer  – 1979), Όλιβερ Πλατ (Χ-ΜΕΝ: First Class), ο Τζον Λεγκουιζάμο (Η Εποχή των Παγετώνων) και Μπόμπι Καναβάλε (“Θλιμένη Γιασμίν”, “Boardwalk Empire”).

image

Το καστ μοιάζει ιδανικό, αλλά ίσως πέραν του δέοντος πολυπληθές με αποτέλεσμα δημοφιλής ηθοποιοί να ερμηνεύουν μικρούς ρόλους, χωρίς όμως να τους δίνεται η δυνατότητα εκβάθυνσης του χαρακτήρα τους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο ρόλος που υποδύεται ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Στον αντίποδα ο Ντάστιν Χόφμαν, αν και σε μικρό ρόλο είναι απόλαυση με κάθε του εμφάνιση να χαρίζει ένταση στο φιλμ.

image

Η ταινία «Σεφ» (Chef – 2014) του Τζον Φαβρό, πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τραϊμπέκα ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε και στo Φεστιβάλ Κινηματογράφου SXSW. Στη χώρα μας το φιλμ πραγματοποίησε την avant premiere του την Τρίτη 19 Αυγούστου στο πλαίσιο του 4ου Athens Open Air Film Festival – Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας και από την Πέμπτη 21 Αυγούστου προβάλλεται στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της Village.

Έτος: 2014 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 114 λεπτά | Σκηνοθεσία: Jon Favreau | Σενάριο: Jon Favreau | Παίζουν: Jon Favreau, John Leguizamo, Emjay Anthony, Sofía Vergara