Το «Ραγισμένα Όνειρα» του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν από το Βέλγιο, είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πριν από μερικές εβδομάδες στο 54ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όντας μία από τρεις ταινίες – φιναλίστ, που διεκδικούν το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο LUX. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Η Ελίζ και ο Ντιντιέ είναι μαζί εφτά παθιασμένα χρόνια. Όταν η μικρή τους κόρη Μέιμπελ βρεθεί αντιμέτωπη με μια βαριά ασθένεια, όλες οι έντονες στιγμές της σχέσης τους δείχνουν να έρχονται στην επιφάνεια. Αναπολούν τον κεραυνοβόλο τους έρωτα, το φλερτ, το πάθος, το γάμο τους, αλλά και τις ευτυχισμένες μέρες που πρωτο-ήρθε η Μέιμπελ στη ζωή τους.

image
 
Ένας πλήρης κύκλος ευτυχίας συμπληρώνεται. Η θλίψη και το άγχος όμως για τη μικρή τους κόρη, σταδιακά τους οδηγεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Μάχονται κι ελπίζουν μαζί ότι η αγάπη τους θα αντέξει και δε θα τους απογοητεύσει. Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή και τους προλαβαίνει. Θα μπορέσει εν τέλει η αγάπη να νικήσει τη μοίρα…
 
O Φλαμανδός σκηνοθέτης Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν, παρουσιάζει μία υπέροχη δραματική, ρομαντική και βαθιά συγκινητική ιστορία, με ενδιαφέρουσες θρησκευτικές προεκτάσεις. Αυτή είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία του Βέλγου δημιουργού, ο οποίος μεταφέρει στον κινηματογράφο ένα δυνατό θεατρικό έργο, με όχημα ένα υπέροχο Soundtrack ήχους κάντρι.

image
 
Παράλληλα η ταινία “Ραγισμένα Όνειρα” (The Broken Circle Breakdown) του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν, διεκδικεί και το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο LUX, όντας μία από τις τρεις φιναλίστ του θεσμού.
 
Η θέσπιση του βραβείου LUX αποτελεί μία πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο LUX καθιερώθηκε το 2007, ως δείγμα δέσμευσης του Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της.
 
Οι άλλες δύο πραγματικά υπέροχες ταινίες που διαγωνίζονται για το Βραβείο LUX είναι: το «Μέλι» (Honey) της Βαλέρια Γκολίνο (Ιταλία) και “Ο Εγωιστής Γίγαντας” (The Selfish Giant) της Κλίο Μπάρναρντ (Clio Barnard – Μεγ. Βρετανία).

image
 
Μέσα από το κινηματογραφικό βραβείο LUX, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των Ευρωπαίων. Φέτος η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου. Το κοινό έχει την δυνατότητα να ψηφίσει την ταινία της προτίμησής του στην ιστοσελίδα luxprize.eu ή στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook. 
 
Φέτος – για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις τρεις αξιόλογες υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX, οι οποίες εντάχθηκαν στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στο πλαίσιο του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

image
 
Τρεις πολύ καλές ερμηνείες, ενδιαφέρουσα εξέλιξη της ιστορίας μέσα από έξυπνα (αν και πολλά) φλας-μπάκ και μία εξαιρετική μουσική, συνθέτουν αυτό το συγκινητικό οικογενειακό δράμα από το Βέλγιο.
 
“Τα Ραγισμένα Όνειρα” είναι μεταφορά από το θεατρικό έργο του Γιόχαν Χέντελμπεργκ και ο σκηνοθέτης της ταινίας Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν, λέει σχετικά:
 
“Με το Γιόχαν είμαστε φίλοι και συνεργάτες χρόνια, συμμετείχε ως ηθοποιός σε δύο προηγούμενες ταινίες μου. Όταν είδα το θεατρικό έμεινα έκπληκτος. Ο συνδυασμός της προσωπικής ιστορίας, με τη μουσική και την κεντρική ιδέα με συγκλόνισαν. Ο Γιόχαν ενθουσιάστηκε όταν του μίλησα για μεταφορά στη μεγάλη οθόνη. Ξεκινήσαμε να γράφουμε το σενάριο με τον Καρλ Γιος, και το ξεκινήσαμε πολλές φορές από την αρχή, καθώς είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη ιστορία. Το θεατρικό άγγιζε την τελειότητα και είχα βαθιά μέσα μου τη φοβία, ότι η ταινία δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο. Δίστασα στην αρχή για τον θα έπρεπε να την κάνω ή όχι. Το θεατρικό είχε και μεγάλους μονολόγους, που δεν ταίριαζαν στον κινηματογράφο. Στο τέλος, αυτό που με έπεισε ήταν το ένστικτο μου. Συγκινήθηκα τόσο πολύ από το θεατρικό, που θα έβρισκα τρόπο να το κάνω. Η δυσκολία του επίσης, το έκανε και άκρως ενδιαφέρον για μένα ως δημιουργό.”

image
 
Όσο για την ενδιαφέρουσα δομή της ταινίας και τα συνεχή φλας-μπάκ, ο Βέλγος δημιουργός αναφέρει:
 
“Η δομή της ταινίας έγινε κατά το μοντάζ. Υπήρχε εξαρχής στο μυαλό μας ότι θα λειτουργούσε με φλας-μπακ, αλλά η τελική ταινία διέφερε κατά πολύ από το σενάριο. Ο Νίκο Λιούνεν, με το οποίο συνεργαζόμαστε χρόνια κι ανέλαβε το μοντάζ, είναι πραγματικά μάγος με αυτού του είδους την εξιστόρηση. Πιστεύω ότι οι ταινίες μου βασίζονται πολύ στο συναίσθημα, και όχι στην ίδια την ιστορία, οπότε η διαρκής αμφισβήτηση κατά το μοντάζ, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μου.”

image
 
Ο Γιόχαν Χέλντενμπεργκ (Johan Heldenbergh) πρωταγωνιστεί ως Didier Bontinck / Monroe και μαζί με το Μίκε Ντόμπελς δημιούργησαν το θεατρικό έργο The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama το 2009. Ο Γιόχαν έμαθε να παίζει μπάντζο, μαντολίνο και κιθάρα για τον ρόλο του. 
 
Πρωταγωνίστρια είναι η υπέροχη Veerle Baetens στον ρόλο της Elise Vandevelde / Alabama. Η Βέρλε Μπάτενς αποφοίτησε από την Ακαδημία Δραματικών Τεχνών των Βρυξελλών. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, το 2005 στην Ολλανδική εκδοχή του μιούζικαλ «Πίπη Φακιδομύτη». Στον κινηματογράφο, ξεχωρίζει η παρουσία της στην ταινία του 2011 “Hasta la Vista (2011)” σε σκηνοθεσία του Geoffrey Enthoven, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο δίσκο της, ως τραγουδίστρια της μουσικής μπάντας Dallas.

image
 
Όπως αναφέραμε ήδη η μουσική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ταινία. Χρησιμοποιήθηκαν τραγούδια από τη θεατρική παράσταση, όπως και νέα. Ο Μπγιορν Έρικσον (Zita Swoon) ενορχήστρωσε όλα τα τραγούδια. Ο Γιόχαν Χέλντενμπεργκ ήταν ήδη μεγάλος φαν της bluegrass μουσικής, και μετά το ρόλο της ως Ελίζ, μαγεύτηκε και η Βέρλε Μπάτενς. Τα μέλη της μπάντας The Broken Circle Breakdown, είναι:
 
  • Γιόχαν Χέλντενμπεργκ: Φωνητικά, Μπάντζο, Κιθάρα
  • Βέρλε Μπάτενς: Φωνητικά
  • Μπερτ Φον Μπόρτελ: Φωνητικά, Κιθάρα, Μαντολίνο
  • Νιλς Ντε Κάστερ:΅Φωνητικά, Βιολί
  • Καρλ Έρικσον: Φωνητικά, Μπάντζο, Κιθάρα
  • Τόμας Ντε Σμετ: Φωνητικά, Μπάσο ,
  • Μπγιον Έρικσον: Φωνητικά, Κιθάρα, Ντόμπρο


 
Έτος: 2012 | Xώρα: Βέλγιο | Διάρκεια: 111 λεπτά | Σκηνοθεσία: Felix Van Groeningen | Σενάριο: Johan Heldenbergh, Mieke Dobbels | Παίζουν: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse