Σε σκηνοθεσία του υποψήφιου για Oscar Denis Villeneuve οι Hugh Jackman κα Jake Gyllenhaal ενώνουν τις δυνάμεις τους στην κινηματογραφική ταινία “Prisoners”. Ένα αξιόλογο δραματικό θρίλερ με συνεχείς ανατροπές και έντονες συγκινήσεις. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
«Η ταινία πραγματεύεται ένα από τα πιο δύσκολα θέματα της ζωής – την εξαφάνιση των παιδιών. Η απλή σκέψη αμέσως μας κάνει να αισθανθούμε άβολα, μας κυριεύει ο φόβος. Δεν ξέρεις μέχρι ποιο σημείο θα έφτανες για να βρεις το παιδί σου πριν να είναι αργά ή δεν ξέρεις τι θα έκανες στο άτομο που είναι υπεύθυνο γι’ αυτό. Ο φόβος πάντα καθοδηγεί τις σκέψεις αλλά και τις αντιδράσεις μας. Προσωπικά ως δημιουργός αυτής της ταινίας, αυτή η πρόσκληση ήταν τρομερά συναρπαστική και ενδιαφέρουσα γιατί εν μέρει κατάφερα να αντιμετωπίσω τους δικούς μου φόβους.», δηλώνει ο σκηνοθέτης Ντενί Βιλνέβ.

image
 
Είναι μια κρύα, συννεφιασμένη ημέρα των Ευχαριστιών σε ένα μικρό προάστιο της Πενσυλβάνια. Σε μία πόλη, όπου τα παιδιά κάνουν ποδήλατο ξέγνοιαστα και παίζουν στους δρόμους κάθε μέρα.
 
Η οικογένεια Ντόβερ έχει καλέσει μερικούς φίλους και γείτονες για να φάνε όλοι μαζί. Όλα κυλούν όμορφα και ήρεμα μέχρι τη στιγμή που τα δύο κορίτσια των οικογενειών – μόλις έξι και επτά ετών αντίστοιχα – θα εξαφανιστούν μυστηριωδώς. Ο εφιάλτης των δύο οικογενειών, που τις αναζητούν, μόλις έχει ξεκινήσει…

image
 
Σε σκηνοθεσία του Ντενί Βιλνέβ (“Μέσα από τις Φλόγες”) και με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών όπως οι Χιου Τζάκμαν, Τζέικ Τζίλενχαλ, Βαϊόλα Ντέιβις, Πολ Ντέινο και Μελίσα Λίο, η ταινία “Prisoners”, μας παρουσιάζει την τραγική ιστορία μιας οικογένειας, όταν η κόρη τους μαζί με μία φίλη της, ξαφνικά θα εξαφανιστούν.
 
Ένα σκοτεινό δραματικό θρίλερ με συνεχείς ανατροπές, μυστήριο και εξαιρετικές ερμηνείες σε μία ιστορία με επίκεντρο τον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσε να ζήσει ένας γονιός.

image
 
Ο Χιου Τζάκμαν στον ρόλο του απελπισμένου πατέρα, ο οποίος προκειμένου να σώσει την κόρη του που αγνοείται, θα φτάσει στα όρια μεταξύ της δικαιοσύνης και της εκδίκησης.
 
Ο Τζέικ Τζίλενχαλ υποδύεται τον αστυνομικό που έχει αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση και προσπαθεί με κάθε τρόπο να λύσει το μυστήριο, αναλαμβάνοντας πιο δραστικά μέτρα κατά του υπόπτου – Πολ Ντέινο – υπό την έντονη πίεση του πατέρα.

image
 
Tο μόνο στοιχείο που έχουν είναι ένα αυτοκίνητο, του οποίου ο οδηγός συλλαμβάνεται αλλά λόγω ανεπαρκών αποδείξεων αφήνεται ελεύθερος. Ο πατέρας της 6χρόνης, με μοναδικό στόχο να βρει την κόρη του, θα κάνει μία ύστατη προσπάθεια, παίρνοντας τον νόμο στα χέρια του…
 
Ερμηνευτικά η ταινία ανήκει στον Χιου Τζάκμαν. Ο Αυστραλός ηθοποιός τα τελευταία χρόνια βλέπει την καριέρα του σε συνεχή άνοδο. Παράλληλα αποδεικνύει για μία ακόμα φορά, ότι εκτός από τις ταινίες δράσης (X-Men – 2000, Wolverine – 2013) τα καταφέρνει εξίσου καλά και σε πιο απαιτητικούς ρόλους. Αποκορύφωμα βέβαια αυτή της πορείας, υπήρξε και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στο Οσκαρικό Les Misérables (2012) που του χάρισε και την πρώτη του υποψηφιότητα στην κατηγορία Α’ Αντρικού Ρόλου.

image
 
Στον αντίποδα και στον ρόλο του αστυνομικού, ο καθ’ όλα συμπαθής Τζέικ Τζίλενχαλ, που το 2001 πρωταγωνιστώντας στο θρυλικό Donnie Darko του Richard Kelly, επαναπροσδιόρισαν την έννοια του cult στον κινηματογράφο. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια οι επιλογές του δεν έχουν την ίδια τύχη, αδικώντας ουσιαστικά ο ίδιος τον εαυτό του.
 
Τέλος θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε τη συμβολή στην εξέλιξη της ταινίας “Prisoners”, τόσο του νεαρού Πολ Ντέινο, όσο κυρίως της Μελίσα Λίο (Όσκαρ Ά Γυναικείου Ρόλου το 2010 για το The Fighter) που εδώ αρέσκεται σε ακόμη μία εντυπωσιακή παρουσία, σχεδόν αγνώριστη…

image
 
Βέβαια πολλά εύσημα ανήκουν και στον σκηνοθέτη της ταινίας, τον Καναδό Ντένις Βιλνέβ. Εκμεταλλευόμενος στο έπαρκο το καλό σενάριο του Aaron Guzikowski, ο Καναδός σκηνοθέτης αποδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη της Ακαδημίας στο πρόσωπό του και η υποψηφιότητα για Όσκαρ που κέρδισε το 2010 με την ταινία “Μέσα από τις Φλόγες” (Incendies) στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν…


 
Έτος: 2013 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 153 λεπτά | Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve | Σενάριο: Aaron Guzikowski | Παίζουν: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Melissa Leo