Με την προβολή της σπουδαίας ταινίας «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 20:30, στην αίθουσα του Κινηματογράφου, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Τάσος Ζωγράφος, Αναδρομική». Η συγκεκριμένη έκθεση φιλοξενήθηκε στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων κατά το χρονικό διάστημα 12 Μαΐου έως και 29 Ιουνίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά με απαραίτητη την κράτηση θέσεων.

Ads

Το 1955 ο Νίκος Κούνδουρος σκηνοθετεί το κλασσικό φιλμ «Ο Δράκος», την ταινία που πέρα από κάθε αμφισβήτηση, συγκαταλέγεται δικαίως μέσα στις δέκα καλύτερες δημιουργίες του ελληνικού σινεμά και αναθέτει στον Τάσο Ζωγράφο τα σκηνικά. Η ταινία, της οποίας τη μουσική συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις, εκπροσώπησε το 1956 την Ελλάδα στη Mostra της Βενετίας και ήταν η πρώτη σκηνογραφική δουλειά του καλλιτέχνη για τον κινηματογράφο, δουλειά που τον κατέστησε ευρύτερα γνωστό.

image

Με εξαιρετικούς ηθοποιούς (Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος, Μαρίκα Λεκάκη, Ανέστης Βλάχος, Φρίξος Νάσου) και πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο, η ταινία βασίζεται στην παρεξήγηση που προκύπτει από τη φυσιογνωμική ομοιότητα του ήρωα με τον «Δράκο», το φόβητρο της περιοχής.

Ads

 

Η ταινία «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου προβάλλεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Τάσος Ζωγράφος, Αναδρομική». Η έκθεση με 159 έργα παρουσίασε αντιπροσωπευτικά τη μακρόχρονη θητεία του καλλιτέχνη στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με σκηνικά και κοστούμια από σημαντικές παραστάσεις, αλλά και τη ζωγραφική του ως μέσο προσωπικής έκφρασης, βαθύτατα ποιητικής.

image

Ήταν ένα τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη ενός πολυσήμαντου δημιουργού που συνδέθηκε με την ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου στην Ελλάδα, έχοντας στο ενεργητικό του κοστούμια και σκηνικά για περισσότερες από 120 θεατρικές παραστάσεις και για 200 κινηματογραφικές ταινίες.

 

Η έκθεση περιελάμβανε σκηνικά και κοστούμια επίσης από το θέατρο της εξορίας στη Μακρόνησο, όπου το χρονικό διάστημα 1948 – 1950 ο Τάσος Ζωγράφος δούλεψε για το ανέβασμα παραστάσεων, παρακινημένος από το Νίκο Κούνδουρο που γνώρισε εκεί.

image

Το παρών στην εκδήλωση θα δώσουν τόσο ο δημιουργός της ταινίας Νίκος Κούνδουρος, όσο και ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, οι οποίοι και θα προλογίσουν την προβολή. Το φιλμ «Ο Δράκος» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 20:30, στην αίθουσα του Κινηματογράφου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) – Τηλ. 210 34 18 579, Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 14:00. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: www.mcf.gr