Ένα άγριο, όσο και ποιητικό ταξίδι, όπως το αφηγείται η διαγνωσμένη νυμφομανής Τζο, από τη γέννηση της μέχρι σήμερα, σε ηλικία 50 ετών. Ο γοητευτικός εργένης Σέλιγκμαν, την ακούει με βαθιά προσήλωση καθώς η πολύπλευρη και χειμαρρώδης ζωή της ξετυλίγεται σε οκτώ κεφάλαια. Το «Nymphomaniac: Volume 1», αποτελεί το πρώτο μέρος της νέας ταινίας του Λαρς Φον Τρίερ, η οποία όπως αναμενόταν έχει χαρακτηριστεί αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους… Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
«Είναι πολύ πιο σημαντικό να εφευρίσκουμε τρόπους ώστε να εξερευνούμε ολοένα και περισσότερες δυνατότητες που προσφέρει ο κινηματογράφος ως τέχνη, αντί να σκαρφιζόμαστε ανόητους τρόπους για να φέρουμε τον κόσμο πάση θυσία στο σινεμά…» Λαρς Φον Τρίερ

image
 
Το «Nymphomaniac» είναι η άγρια αλλά ταυτόχρονα, ποιητική ιστορία του ταξιδιού μιας γυναίκας από τη γέννησή της μέχρι την ηλικία των 50 ετών, την οποία αφηγείται ο κεντρικός χαρακτήρας, η Joe (Σαρλότ Γκένσμπουργκ), η οποία έχει αυτο-διαγνωστεί ως νυμφομανής.
 
Ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, ο ηλικιωμένος γοητευτικός εργένης Seligman (Στέλαν Σκάρσγκαρντ) ανακαλύπτει τη Joe κακοποιημένη σε ένα σοκάκι. Την παίρνει μαζί του στο σπίτι του, περιποιείται τα τραύματά της και τη ρωτά για τη ζωή της.

image
 
Ο Seligman, ακούει με προσοχή καθώς η Joe ξεκινά να αφηγείται σταδιακά και χωρισμένη σε κεφάλαια, τη δαιδαλώδη και περίπλοκη ιστορία της ζωής της με εντυπωσιακές και αποκαλυπτικές λεπτομέρειες. Καθώς η Joe περιγράφει μία άκρως γεμάτη ζωή, διανθισμένη με ουκ ο λίγες ιστορίες για την προσωπική της σεξουαλική εξέλιξη, η οποία μας παρουσιάζεται γεμάτη συνειρμούς και διανθίζεται από χαρακτηριστικά περιστατικά.
 
Το «Nymphomaniac» είναι χωρισμένο σε δύο μέρη, ενώ υπάρχουν και δύο ακόμη εκδοχές, η μία διάρκειας τεσσάρων ωρών συνολικά και η δεύτερη πεντέμισι ωρών. Η ταινία πραγματοποίησε στις 25 Δεκεμβρίου την πρεμιέρα της στη Δανία, όπως ακριβώς την οραματίστηκε ο Λαρς Φον Τρίερ. 

image
 
Στη συνέχεια η ταινία, θα προβάλλεται παγκοσμίως σε δύο μέρη από την τετράωρη εκδοχή. Στην Ελλάδα τα δύο φιλμ θα κυκλοφορήσουν ξεχωριστά (30 Ιανουαρίου το πρώτο και 20 Φεβρουαρίου το δεύτερο). Ενώ η εκδοχή των πεντέμισι ωρών θα είναι έτοιμη για διανομή κάποια στιγμή μέσα στο 2014. Ο τρόπος διανομής της θα εξαρτηθεί και θα ανακοινωθεί εν καιρώ. Το πρώτο μέρος της εκδοχής αυτής θα προβληθεί στο φετινό 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του  Βερολίνου που θα σηκώσει αυλαία στις 6 Φεβρουαρίου.
 
Το «Nymphomaniac» του ιδιοφυούς Δανού σκηνοθέτη Λαρς Φον Τρίερ, είναι χωρισμένο σε οκτώ θεματικά κεφαλαία,εκ των οποίων τα πρώτα πέντε, παρουσιάζονται στο «Nymphomaniac: Volume 1» και είναι τα εξής:

image
 
Κεφάλαιο 1: The Compleat Angler
Πώς μπορεί μια σακούλα με σοκολατάκια να γίνει σύμβολο σεξουαλικής νίκης;
Η Τζο και η έμπειρη φίλη της Μπ. βάζουν στοίχημα ποια θα μπορέσει να αποπλανήσει τους περισσότερους άντρες σε ένα τρένο. Το βραβείο είναι ένα πακέτο σοκολατάκια. Η Τζο αντιλαμβάνεται ότι για να κερδίσει πρέπει να δελεάσει τη λεία της με δόλωμα, σαν επιδέξιος ψαράς.
 
Κεφάλαιο 2: Jerôme
«Η αγάπη είναι απλά λαγνεία μαζί με ζήλια»
Η κυνική νυμφομανής θεωρεί την αγάπη επιφανειακό συναίσθημα, αλλά σύντομα θα συναντήσει μια δύναμη που θα διαπεράσει τη θωρακισμένη άμυνα της. Το όνομα αυτού: Ζερόμ!
 
Κεφάλαιο 3: Mrs. H
Δεν είναι εύκολο να ελέγχεις ένα τεράστιο δίκτυο εραστών και η Τζο θα αναγκαστεί πολύ γρήγορα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Εξάλλου, δε μπορείς να κάνεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις λίγα αβγά.
 
Κεφάλαιο 4: Delirium
Ντελίριο:
Σύγχυση. Αυταπάτη. Παραίσθηση.
Ο πατέρας της νυμφομανούς πεθαίνει.

image
 
Κεφάλαιο 5: The Little Organ School
Ένα χορικό πρελούδιο από τον Μπαχ:
Τρεις φωνές, καθεμία με το δικό της χαρακτήρα, αλλά σε απόλυτη αρμονία. Με άλλα λόγια: Πολυφωνία. Η νυμφομανής εμπνέεται και το αναπαριστά.
 
Το δεύτερο μέρος της ταινίας του Λαρς Φον Τρίερ, «Nymphomaniac: Volume 2», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις Ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες στις 20 Φεβρουαρίου, αποτελείται από τα εξής τρία εναπομείναντα κεφάλαια:
 
Κεφάλαιο 6: Η Ανατολική και η Δυτική Εκκλησία (The Silent Duck)
Η Ανατολική Εκκλησία, συχνά αναφέρεται ως η Εκκλησία της χαράς, ενώ η Δυτική ως η Εκκλησία του πόνου. Αν κάναμε ένα νοερό ταξίδι από τη Ρώμη προς την ανατολή, ανακαλύπτουμε ότι  απομακρυνόμαστε από τις ενοχές και τον πόνο και πλησιάζουμε το φως και τη χαρά. Ωστόσο, η Τζο πιστεύει ότι ο πόνος και η ευχαρίστηση, είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε.

image
 
Κεφάλαιο 7: Ο Καθρέφτης
Η εικόνα που βλέπεις στον καθρέφτη, με μια πρώτη ματιά είναι μια πανομοιότυπη ρέπλικα του αντικειμένου που κοιτάζεις. Ωστόσο, αυτό είναι λάθος, γιατί το αντικείμενο αντικατοπτρίζεται, και γι’αυτό θα είναι πάντα ελαττωματικό, μία μόνο εκδοχή του πρωτότυπου.
Η Τζο προσπαθεί να ξεφορτωθεί τη σεξουαλικότητα της.
 
Κεφάλαιο 8: Το Όπλο
Μερικές φορές κάποια πράγματα είναι κρυμμένα γιατί τα έχουμε συνηθίσει. Αν αλλάξεις την οπτική γωνία, μπορούν να ξαφνικά να αποκτήσουν τελείως διαφορετικό νόημα. Η Τζο ξεκινά μια σκοτεινή επιχείρηση, και σύντομα ανακαλύπτει ότι η ζωή της χάρισε πολύτιμες δεξιότητες.

image
 
Ο Λαρς Φον Τρίερ, είναι αναμφισβήτητα ένας εκ των κορυφαίων σκηνοθετών παγκοσμίως. Φέτος ο Δανός δημιουργός, επιστρέφει μετά το εσχατολογικό, κινηματογραφικό αριστούργημα του 2011, την ελεγειακή «Μελαγχολία». Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, αφότου βέβαια χαρακτηρίστηκε ως “persona non grata”, μετά τις προκλητικές του δηλώσεις…
 
Αφού σημειώσουμε ότι αναγκαζόμαστε να δούμε και να κρίνουμε το δημιούργημα μίας καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας κομμένο και ραμμένο στη μέση, ωστόσο η ταινία «Nymphomaniac: Volume 1», παραμένει ένας υπέροχο δείγμα γραφής ενός σκηνοθέτη που καταφέρνει να κερδίζει και να ιντριγκάρει τον θεατή, τόσο εντός όσο και εκτός της μεγάλης οθόνης…

image
 
Παρά το προκλητικό θέμα της, η ταινία «Nymphomaniac: Volume 1» προσφέρει μία σοβαρή ματιά σεξουαλικής απελευθέρωσης, διανθισμένη με αρκετές δόσεις μαύρου χιούμορ. Η ταινία είναι γεμάτη αναφορές στην τέχνη, τη μουσική, τη λογοτεχνία, αλλά και τη θρησκεία, απαιτώντας ουσιαστικά από τον θεατή να μη μείνει στο πρώτο ίσως ηδονοβλεπτικό επίπεδο θέασης, αλλά να γίνει κοινωνός του οράματος ενός σπουδαίου καλλιτέχνη.
 
Σε πρώτο επίπεδο, έχουμε τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες και το προκλητικό τρέιλερ που ως γνωστόν αποσύρθηκε από το YouTube λόγω των ερωτικών σκηνών, αλλά η ταινία κάθε άλλο παρά ως  πορνογραφική μπορεί να χαρακτηριστεί… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι γνωστοί και σπουδαίοι ηθοποιοί τον εμπιστεύονται, ενώ ένα από τα σπουδαία χαρακτηριστικά του Τρίερ, είναι το γεγονός ότι σχεδόν πάντα καταφέρνει να αλιεύει από τον εκάστοτε ηθοποιό του, τον καλύτερο του εαυτό. Το αποτέλεσμα για όσους των εμπιστεύθηκαν, είναι συγκλονιστικές ερμηνείες που εξύψωσαν την καριέρα τους, οδηγώντας τους σε συγκομιδή βραβείων, από τα σημαντικότερα, Διεθνή Φεστιβάλ. 
 
Στη νέα δημιουργία του Λαρς Φον Τρίερ, «Nymphomaniac: Volume 1» πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Στέισι Μάρτιν, Σαρλότ Γκενσμούργκ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ούμα Θέρμαν, Σάια ΛαΜπέφ και ο Κρίστιαν Σλέιτερ, ανάμεσα σε άλλους. Ενώ στο δεύτερο μέρος του «Nymphomaniac» προστίθενται και οι: Γουίλεμ Νταφόε, Ούντο Κίερ, Τζέιμι Μπελ κ.α. Παράλληλα να σημειώσουμε ότι κανένας από αυτούς δεν γύρισε πραγματικές ερωτικές σκηνές. Γι’ αυτές χρησιμοποιήθηκαν επαγγελματίες πορνοστάρ…
 
«Η πορνογραφία έχει έναν και μοναδικό σκοπό, που δεν είναι άλλος από το να σε κάνει να ερεθιστείς και στη συνέχεια να αυνανιστείς. Αν δεις την ταινία όμως, θα καταλάβεις ότι στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ κακό πορνό, ακόμη κι αν το τρέξεις στο fast forward. Μέσα στα πρώτα λεπτά θέασης είναι σίγουρο ότι θα σταματήσεις να αντιδράς στις ερωτικές σκηνές. Θα σου φαίνονται σαν να τρώει κάποιος ένα μπολ με δημητριακά» Στέλαν Σκάρσ­γκαρντ

image
 
Ο Τρίερ μεγάλωσε στην Κοπεγχάγη των μεταβατικών κοινωνικοπολιτικά δεκαετιών του ’50 και του ’60, στο μέσο μιας οικογένειας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, στερούνταν συναισθημάτων, θρησκείας και της όποιας ευχαρίστησης. Οι γονείς του, επιχείρησαν να μεταδώσουν την ηδονή της απόλυτης ελευθερίας, χωρίς να μπορούν να φανταστούν ότι ίσως η υπερβολική ανεξαρτησία που του προσέφεραν θα βάρυνε τους εύθραυστους παιδικούς ώμους του μ’ ένα αίσθημα κενού.
 
Ο Λαρς Φον Τρίερ είναι παράλληλα και ο συνιδρυτής της Δανέζικης εταιρίας παραγωγής Zentropa, καθώς κι ένας από τους ιδρυτές του Δόγματος, τη δεκαετία του ’90. Ο Τρίερ έχει βραβευτεί πολλάκις για το έργο του: με Χρυσό Φοίνικα για το “Χορεύοντας στο Σκοτάδι” (Dancer in the Dark), με το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής για το θρυλικό “Δαμάζοντας τα Κύματα” (Breaking the Waves), Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τη Σαρλότ Γκαίνσμπουργκ στον “Αντίχριστο”  (Antichrist), καθώς και με το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τη Κίρστεν Ντανστ στο “Melancholia“.
 
Η ταινία «Nymphomaniac: Volume 1», ξεκινά με μία καρτέλα, που εξηγεί πως η προβολή που ακολουθεί έχει μονταριστεί με την άδεια, αλλά όχι και με τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη της. Ενώ το φιλμ ολοκληρώνεται με ένα split screen, όπου στη μία πλευρά τρέχουν οι τίτλοι τέλους και στην άλλη, παρακολουθούμε σκηνές από το 2ο μέρος της ταινίας, υπό τους δυνατούς ήχους των Ramstein


 
Έτος: 2013 | Xώρα: Δανία | Διάρκεια: 124 λεπτά | Σκηνοθεσία: Lars von Trier | Σενάριο: Lars von Trier | Παίζουν: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Stacy Martin