Ο Ρομάν Πολάνσκι, ένας από τους πραγματικά κορυφαίους σκηνοθέτες της εποχής μας, ένας “Πιανίστας” της 7ης Τέχνης, παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία, «Η Αφροδίτη Με Τη Γούνα» (Venus in Fur / La Vénus à la fourrure), έχοντας μόλις δύο ηθοποιούς στη διάθεση του… Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Αγαπημένος σκηνοθέτης ο Ρομάν Πολάνσκι, έχουμε επανειλημμένως και δικαιολογημένα ασχοληθεί μαζί του, τόσο με αφορμή το πλούσιο έργο του, όσο και με τις τραγικές προεκτάσεις της ζωής του:
 
 
Το 2011 με το «Carnage» (Ο Θεός της Σφαγής), ο Ρομάν Πολάνσκι μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το θεατρικό έργο της Yasmina Reza, έχοντας στη διάθεσή του μόλις τέσσερις ηθοποιους: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz και John C. Reilly.

image
 
Δύο χρόνια μετά, ο Πολάνσκι επιστρέφει με τη νέα του ταινία «Η Αφροδίτη Με Τη Γούνα». Το φιλμ και αυτή τη φορά βασίζεται σε θεατρικό έργο (του David Ives), αλλά στο καστ συναντάμε μόλις δύο ηθοποιούς. Πρωταγωνίστρια είναι η υπέροχη Εμανουέλ Σενιέ (Emmanuelle Seigner). Μούσα και γυναίκα του Ρομάν Πολάνσκι, από το 1989, όπου έχουν αποκτήσει μαζί και δύο παιδιά. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές και στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα στο “Frantic” του 1988, αλλά και στην “Ένατη Πύλη της Κολάσεως” (The Ninth Gate) του 1999.
 
Στη σκιά της Σενιέ που κλέβει την παράσταση, ελίσσεται ο Ματιέ Αμαλρίκ (Mathieu Amalric), που καταφέρνει να φέρει εις πέρας έναν δύσκολο ρόλο. Ο ταλαντούχος ηθοποιός, είναι ένας πραγματικός ερμηνευτικός χαμελαίων, έχοντας συμμετάσχει σε αρκετές και διαφορετικές μεταξύ τους δημιουργίες, ενώ στο βιογραφικό του συγκαταλέγεται και μία ταινία James Bond το 2008 (Quantum of Solace). Εδώ ο Αμαλρίκ, παρά τις όποιες υπερβολές, βουτάει στα βαθιά και μας δίνει μία αρκετά καλή ερμηνεία, θυμίζοντας μάλιστα υπέροχα τον Ρομάν Πολάνσκι, σε νεότερη ηλικία…

image
 
Μόνος σε ένα θέατρο στο Παρίσι, μετά από μια εξοντωτική ημέρα γεμάτη οντισιόν, ο σκηνοθέτης Τόμας (Ματιέ Αμαλρίκ), διαμαρτύρεται στο τηλέφωνο για τις ατάλαντες ηθοποιούς που είδε. Καμία δεν αξίζει να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο θεατρικό του. Είναι έτοιμος να φύγει, όταν εισβάλλει η Βάντα (Εμανουέλ Σενιέ).
 
Αρχικά, φαίνεται να είναι ό,τι απεχθάνεται ο Τόμας, αλλά την αφήνει να δοκιμάσει. Σταδιακά μένει έκπληκτος και μαγεμένος από τη μεταμόρφωσή της. Η ηθοποιός, όχι απλά ταιριάζει απόλυτα, αλλά φαίνεται να έχει μελετήσει το έργο εξονυχιστικά και να γνωρίζει όλους τους διαλόγους. Όσο όμως προχωράει η οντισιόν, ο Τόμας μεταφέρεται από την έλξη στην εμμονή…

image
 
Αξίζει να αναφερθούμε σε μία συνέντευξη του Ρομάν Πολάνσκι με επίκεντρο τη ζωή του που δημοσίευσε το περιοδικό Der Spiegel, με αφορμή την έξοδο στις αίθουσες της νέας του ταινίας, “Η Αφροδίτη με τη Γούνα”. Ο Πολωνός σκηνοθέτης θυμάται τη δολοφονία της δεύτερης συζύγου του Σάρον Τέιτ:
 
«Απλά δεν το σκέφτομαι πια. Έπρεπε κάποια στιγμή να σταματήσω να το σκέφτομαι» είπε. «Οι φίλοι μου μού έλεγαν να ξεκινήσω τη δουλειά. Αλλά είναι αδύνατον να δουλέψεις σε αυτή την κατάσταση. […] Το μόνο που προσφέρει ανακούφιση είναι ο χρόνος» προσθέτει ο σκηνοθέτης.
 
Παράλληλα αναφέρετε στην περίοδο που οι Εβραίοι γονείς του βρέθηκαν κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και το σκάνδαλο που σημάδεψε την πορεία και τη ζωή του. Ο λόγος βέβαια για τις κατηγορίες για τον βιασμό της 13χρονης Σαμάνθα Γκέιμερ το 1977:
 
“Η ιστορία με τη Σαμάνθα δεν τελειώνει ποτέ. Και τώρα βγήκε και η αυτοβιογραφία της. Δεν τελειώνει ποτέ» δηλώνει ο Πολάνσκι. Ερωτηθείς για το βιβλίο, ο σκηνοθέτης λέει ότι αν και δεν το έχει διαβάσει, ο ίδιος θυμάται διαφορετικά τα γεγονότα: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι λυπάμαι ειλικρινά για αυτό που συνέβη σε αυτήν στη διάρκεια όλων αυτών των ετών και για τα όσα τράβηξε από τα μέσα ενημέρωσης» σχολίασε.
 
Ερωτηθείς πώς είναι να σκηνοθετείς τη σύζυγό σου (είναι παντρεμένος με την Εμανουέλ Σενιέ που πρωταγωνιστεί στη νέα του ταινία), ο Πολάνσκι λέει: «Είμαστε μαζί εδώ και 25 χρόνια. Όταν συνεργάζεσαι με κάποιον που έχεις σχέση, πρέπει να είσαι πιο αυστηρός. Δυστυχώς, δεν μπορώ να κάνω χάρες στη σύζυγό μου στη διάρκεια των γυρισμάτων».

image
 
«Η Αφροδίτη Με Τη Γούνα» (Venus in Fur / La Vénus à la fourrure) η νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο 66ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Στη συνέντευξη τύπου, που ακολούθησε την προβολή της ταινίας στις Κάννες, ο Πολάνσκι, ερωτηθείς γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο θεατρικό έργο ως βάση για τη νέα του ταινία, δήλωσε χαρακτηριστικά:
 
“Μου έδωσαν αυτό το σενάριο πέρσι, εδώ, στο Φεστιβάλ, που είχα έρθει για την ειδική προβολή της «Τες», το διάβασα και το βρήκα ξεκαρδιστικό. Μου έκανε εντύπωση ότι εκτυλισσόταν σ’ έναν από τους χώρους, στη Νέα Υόρκη, όπου γίνονται οι οντισιόν. Κι αμέσως σκέφτηκα, αν το διασκευάσω θα πρέπει να το τοποθετήσω μέσα σ’ ένα θέατρο, γιατί στη Γαλλία και γενικά στην Ευρώπη εκεί γίνονται οι οντισιόν. Μια και μεγάλωσα μέσα στο θέατρο, στα 14 μου ήμουν πρωταγωνιστής σε μια παράσταση στην Πολωνία, έχω μια ιδιαίτερη σχέση με το άδειο θέατρο. Κι έτσι κατασκευάσαμε αυτό το σκηνικό, δεν είναι πραγματικό θέατρο. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να κινούμαστε άνετα μέσα στο χώρο και ο θεατής να μη νιώθει κλειστοφοβικά. Κατά τη δική μου γνώμη θα ήταν τρομερά βαρετό, δε θα μπορούσε καν να διασκευαστεί το έργο, αν ακολουθούσαμε την αρχική ιδέα του δωματίου για τις οντισιόν.”

image
 
Στην Ελλάδα η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά πριν από λίγες ημέρες στο 54ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες και συγκεκριμένα στις Ειδικές Προβολές.
 
Διασκευάζοντας το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Ιβ (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Λέοπολντ Φον Ζάχερ-Μάζοχ), ο Πολωνός σκηνοθέτης ενορχηστρώνει με μαεστρία τα σεξουαλικά παιχνίδια υποταγής και δύναμης ανάμεσα σε μια ηθοποιό κι έναν σκηνοθέτη, τους οποίους υποδύονται αντίστοιχα οι Εμμανουέλ Σενιέ και Ματιέ Αμαλρίκ. Η «οντισιόν» κρατάει ώρα και γίνεται ολοένα και πιο έντονη, ενώ η έλξη που νιώθει ο Τομάς ξεκινά να γίνεται εμμονή…

image
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην πρώτη του ταινία, «Μαχαίρι στο Νερό» (1962), ο Πολάνσκι σκηνοθέτησε μόνο τρεις ηθοποιούς. Πενήντα χρόνια μετά στο “Carnage” (2011) το καστ αποτελείται από τέσσερις πρωταγωνιστές και στη νέα του ταινία “Venus in Fur” (2013) μόνο από δύο… την Emmanuelle Seigner και τον Mathieu Amalric, ο οποίος παρεμπιπτόντως του μοιάζει εκπληκτικά.
 
Ήταν όνειρό μου να κάνω μια μέρα μια ταινία με μόνο δύο ηθοποιούς. Η πρώτη μου ταινία ήταν το «Μαχαίρι στο Νερό», με τρεις ήρωες πάνω σε μια βάρκα. Κι από τότε σκεφτόμουν ότι οι δύο θα ήταν αληθινή πρόσκληση. Ξέρετε, προέρχομαι από κινηματογραφική σχολή και οι φοιτητές αγαπούν τις προκλήσεις, προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον. Κι αυτό εμένα μάλλον μου έμεινε. Τώρα προέκυψε το υλικό που μου επέτρεψε να κάνω αυτό το πείραμα και δε διαπίστωσα καμία δυσκολία, κύλησε πολύ ομαλά” Roman Polanski.

image
 
Ο Ρομάν Πολάνσκι, είναι σίγουρα ένας από τους κορυφαίους “Auteur” του σύγχρονου παγκόσμιου κινηματογράφου. Ένας υπηρέτης της 7ης Τέχνης με σπουδαία δείγματα γραφής. Αν και στο παρελθόν μας έχει δώσει πραγματικά σπουδαίες δημιουργίες, το φιλμ «Η Αφροδίτη Με Τη Γούνα» μπορεί να μη συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές του, αλλά παρόλα αυτά είναι μία ταινία που αξίζει να ιδωθεί στην μεγάλη οθόνη…


 
Έτος: 2013 | Xώρα: Πολωνία | Διάρκεια: 96 λεπτά | Σκηνοθεσία: Roman Polanski | Σενάριο: Roman Polanski, David Ives | Παίζουν: Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric