Αν κι ο ίδιος ο δημιουργός της την έχει πολλάκις αποκηρύξει, ωστόσο το «Fear and Desire» παραμένει έστω κι άτυπα η πρώτη μεγάλου μήκους δημιουργία της σκηνοθετικής ιδιοφυΐας που ακούει στο όνομα, Στάνλεϊ Κιούμπρικ… Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Το 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου μας δίνει φέτος την ευκαιρία να δούμε στη μεγάλη οθόνη ένα γοητευτικό κινηματογραφικό ντεμπούτο, τόσο μισητό για τον τελειομανή σκηνοθέτη Stanley Kubrick που σύμφωνα με τις φήμες φρόντισε να εξαφανίσει κάθε κόπια της ταινίας και να το αποκηρύξει.
 
Ο λόγος βέβαια για το μέχρι πρότινος αδιάθετο στο ευρύ κοινό, “Fear and Desire”, το οποίο παραμένει η αδιάψευστη μαρτυρία του ταλέντου και της ιδιαιτερότητας του – νεαρού ακόμα τότε – σκηνοθέτη, που έμελλε να αλλάξει την Ιστορία της 7ης Τέχνης. Να σημειώσουμε ότι το φιλμ προβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

image
 
Στο «Fear and Desire», ο υπολοχαγός Κόρμπι οδηγεί τους άντρες του σε μία προσπάθεια να επιστρέψουν σε φιλικά εδάφη, βλέπει όμως το σχέδιό του να καταρρέει, όταν συναντούν μία νεαρή γυναίκα. Η κατάσταση αρχίζει να επιδεινώνεται ραγδαία καθώς, ενώ οι άντρες του Κόρμπι αρχίζουν να υποφέρουν τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, η παρουσία του εχθρού στην περιοχή του, απειλεί να εκτροχιάσει εντελώς την απόδρασή τους.


 
Μαζί με το «Fear and Desire» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, διάρκειας 62 λεπτών θα προβάλλεται και το “La Cravate” του 1957, σε σκηνοθεσία του Alejandro Jodorowsky.
 
Μία μικρού μήκους, διάρκειας είκοσι λεπτών διασκευή της ιστορίας του Thomas Mann για ένα σκανταλιάρικο κορίτσι από το Παρίσι που βγάζει τα προς το ζην πουλώντας ανθρώπινα κεφάλια. Το “La Cravate” είναι επίσης η πρώτη δημιουργία του θρυλικού δημιουργού Alejandro Jodorowsky.

image
 
Το «Fear and Desire» και το «La Cravate», των Stanley Kubrick και Alejandro Jodorowsky αντίστοιχα, θα προβληθούν στο πλαίσιο του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 20:15 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, καθώς και την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 18:00 στον Κινηματογράφο Ιντεάλ.

image
 
Το 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ολοκληρώνεται στις 27 Νοεμβρίου και διεξάγεται στους κινηματογράφους ΛΑΪΣ – Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Capitol 3D Cinema. Ενώ από τις 21 έως και τις 27 Νοεμβρίου προστίθεται στους χώρους της διοργάνωσης και ο κλασσικός κινηματογράφος του Ιντεάλ.
 
Η Γενική Είσοδος στις προβολές του Φεστιβάλ είναι 5 ευρώ, ενώ διατίθεται και Κάρτα Διαρκείας 10 προβολών, αξίας 30 ευρώ.
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δίνει φέτος τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματός του.
 
image
 
Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου (και όχι δι’ αντιπροσώπου), η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του. 
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: www.panoramafest.org