Η Κινηματογραφική Λέσχη της Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, διοργανώνει μια σειρά κυριακάτικων προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με θέμα «Πολιτικός Κινηματογράφος». Του Γιώργου Ρούσσου.
 
Ο κύκλος αυτός των ιδιαίτερα ενδιαφερόντων εισηγήσεων, προβολών και συζητήσεων, που ανήκουν στη θεματική «Πολιτικός Κινηματογράφος», θα διεξάγεται Κυριακές μεσημέρια, από τις 12:00 έως τις 16:00, στη μεγάλη αίθουσα της «Ταινιοθήκης της Ελλάδος» (Ιερά Οδός 48 – Κεραμεικός).

image
 
Το Αφιέρωμα «Πολιτικός Κινηματογράφος», που διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη της Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ξεκίνησε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου του 2013 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 30 Μαρτίου του 2014.

image
 
Αυτή την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, θα προβληθεί η ταινία «Είμαι η Κούβα» (Soy Cuba, 1964). Μία  ασπρόμαυρη κουβανο-σοβιετική πραγματεία από τον σκηνοθέτη, Μιχαήλ Καλατόζοφ. Εισηγητής ο Χρήστος Μήτσης.
 
Σπονδυλωτή, αριστουργηματική ταινία του Μιχαήλ Καλατόζοφ (1903 – 1973). Μέσα από τέσσερις διαφορετικές ιστορίες που εκτυλίσσονται στην προεπαναστατική Κούβα, ο σκηνοθέτης συνθέτει ένα μοναδικό κινηματογραφικό ποίημα, μια μεγαλοπρεπή χορογραφία πλάνων, για την αντίσταση του κουβανικού λαού στο δικτατορικό καθεστώς του Μπατίστα και την επανάσταση που επικράτησε στο νησί το 1959.

image
 
Ο Μιχαήλ Καλατόζοφ γεννήθηκε το 1903 στη Ρωσία. Παράτησε το σχολείο στα 14 του και δούλεψε ως μηχανικός και οδηγός. Πήγε σε σχολή για να σπουδάσει Οικονομικά, ώσπου μια δουλειά ως χειριστής μηχανής προβολής σε έναν κινηματογράφο τον έπεισε να ασχοληθεί με το σινεμά. Το 1925 μπήκε στα Tbilsi Film Studios, όπου έπαιξε σε διάφορους μικρούς ρόλους και έμαθε τις τεχνικές του μοντάζ και της παραγωγής.
 
Χαρακτηριστικές ταινίες που έχει σκηνοθετήσει είναι, μεταξύ άλλων οι: “Όταν Περνούν οι Γερανοί”, “Το Γράμμα που Δεν Εστάλη Ποτέ”, “Είμαι η Κούβα”, “Κοντά στον Κόκκινο Ήλιο”. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το φιλμ “Όταν Περνούν οι Γερανοί”, απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών το 1958.
 
“Δεν επέλεξα έμπειρους ηθοποιούς – κάποιοι δεν έχουν παίξει ποτέ, ενώ άλλοι είναι απλά στο ξεκίνημα. Πιστεύω ότι ο κινηματογράφος δεν απαιτεί επαγγελματίες ηθοποιούς, γιατί αυτό που μετρά περισσότερο από οτιδήποτε είναι η ανθρώπινη παρουσία. Αυτό είναι που δημιουργεί έναν χαρακτήρα στη μεγάλη οθόνη”. Μιχαήλ Καλατόζοφ


 
«Πολιτικός Κινηματογράφος» – Κυριακές από 12:00 έως 16:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, τηλ. 210-3612046). Εισιτήριο 5€ ανά προβολή. Για το ενιαίο εισιτήριο, κόστους 30€, για όλες τις προβολές επικοινωνήστε με τη Διεθνή Αμνηστία στο 210-3600628.