Η ταινία του Βέλγου ηθοποιού και σκηνοθέτη Λούκας Μπελβό (Lucas Belvaux) «38 Μάρτυρες» (38 Témoins – 2012) είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Didier Decoin και μας μεταφέρει στο λιμάνι της Χάβρης. Ο ρόλος του ανθρώπου στη σύγχρονη μεγαλούπολη, η αποξένωση και η ευθύνη όχι μόνο για ό,τι πράττουμε, αλλά και για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλά εθελοτυφλούμε. Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο κινείται και εξελίσσεται αυτό το όμορφο φιλμ που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πριν από δύο χρόνια, στο 18ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας και που πλέον κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της Filmtrade.

Ads

Νύχτα. Το σώμα μιας νεαρής γυναίκας βρίσκεται σε λίμνη αίματος στο χωλ εισόδου ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων. Το ποιος, γιατί και πώς δεν είναι το θέμα της ταινίας. Όπως προκύπτει στην έρευνα, τις απεγνωσμένες κραυγές της κοπέλας που δολοφονήθηκε άκουσαν 38 μάρτυρες οι οποίοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να την βοηθήσουν!

 

Ο Pierre (Ιβάν Νατάλ), καπετάνιος του εμπορικού ναυτικού είναι ένας από αυτούς τους 38 που μηδενός εξαιρουμένου φέρονται να μην έχουν ακούσει και να μην έχουν δει τίποτα το βράδυ του φόνου. Κατατρεγμένος από ενοχές και τύψεις, ο Pierre πηγαίνει τελικά στην αστυνομία για να αποκαλύψει την αλήθεια.

Ads

image

Η αλήθεια θα οδηγήσει τη σχέση του με τους υπόλοιπους μάρτυρες αλλά και την προσωπική του σχέση στα άκρα. Η ιστορία της ταινίας θυμίζει την ιστορία της Kitty Genovese, μιας νεαρής σερβιτόρας που το 1964 δολοφονήθηκε άγρια και ενώ υπήρχαν 38 μάρτυρες που είδαν κι άκουσαν τι συνέβη, ωστόσο κανένας τους δεν αντέδρασε με κανέναν τρόπο…

 

Ο Βέλγος ηθοποιός και σκηνοθέτης Λούκας Μπελβό (Lucas Belvaux), μας παρουσιάζει τη δική του εκδοχή της νουβέλας του Didier Decoin και μεταφέρει τη δράση της ιστορίας στο λιμάνι της Χάβρης, ανάμεσα στα τεράστια πλοία μεταφοράς κοντέινερς και τους γερανούς φορτοεκφόρτωσης.

image

Μία συγκλονιστική ιστορία που ασκεί έντονη κριτική ματιά στην αποξένωση των πόλεων, στην αλλοτρίωση και στην ψευδαίσθηση της ασφάλειας που προσφέρουν οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Θυμίζοντας κάτι από τη μαγεία των σεναρίων του Μίκαελ Χάνεκε, η ταινία μας υπενθυμίζει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, ότι στον αγώνα για επιβίωση στην καθημερινότητα μας, ξεχάσαμε δυστυχώς την ανθρωπιά μας… Η ένοχη συνείδηση τους στοιχειώνει. Είναι αρκετό αυτό όμως για να σπάσουν τη σιωπή τους?

 

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Λούκας Μπελβό (Lucas Belvaux), γεννήθηκε το 1961 στο Βέλγιο. Η τριλογία των ταινιών του “Cavale” (θρίλερ), “Un couple épatant” (κωμωδία) και “Après la vie” (μελόδραμα) έλαβε το  Βραβείο André Cavens. Με την ταινία “La Raison du plus faible” συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών το 2006. Η ταινία του «38 Μάρτυρες» (38 Témoins) κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στα Magritte Awards.

image

Ως ηθοποιός ο Λούκας Μπελβό (Lucas Belvaux), εμφανίστηκε σε αρκετά φιλμ, με πιο χαρακτηριστικά εκ των οποίων: “Καλά Χριστούγεννα” (Joyeux Noel – 2005) του Christian Carion, “Allons z’enfants” (1981) του Yves Boisset και “Madame Bovary” (1991) του Claude Chabrol.

 

Στο καστ της ταινίας συναντάμε μεταξύ άλλων του ηθοποιούς:
Ιβάν Νατάλ (Yvan Attal) – Γεννημένος στο Τελ-Αβίβ και μεγαλώνοντας στα προάστια του Παρισιού, πραγματοποίησε το υποκριτικό του ντεμπούτο στην ταινία του Éric Rochant’s “Un monde sans pitié” (1989), που του χάρισε ενα “Most Promising Actor” Βραβείο César. Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ήταν το “Ma femme est une actrice” (2001), όπου συμπρωταγωνιστεί με την Charlotte Gainsbourg, η οποία είναι η σύντροφός του και με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά.

Σοφί Κιντόν (Sophie Quinton) – Γεννήθηκε στη Γαλλία και εκδήλωσε ενδιαφέρον για την υποκριτική από μικρή ηλικία. Έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό με τον ρόλο της στο φιλμ “Qui a tué Bambi?” και προτάθηκε για Βραβείο César ως Most Promising Newcomer.

Νικόλ Γκαρσία (Nicole Garcia ) – Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, και συγγραφέας. Η ταινία της “Selon Charlie” συμμετείχε το 2006 στον Φεστιβάλ των Καννών, ενώ η ταινία της “Going Away” προβλήθηκε το 2013 στον τομέα Special Presentation του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Παράλληλα, ήταν πρόεδρος της επιτροπής για το Βραβείο της Χρυσής Κάμερας (Caméra d’or) του Φεστιβάλ των Καννών το 2014. 

image

Η ταινία «38 Μάρτυρες» (38 Témoins – 2012) του Λούκας Μπελβό, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ το 2012, όντας η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ. Στη χώρα μας, είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε στο πλαίσιο του 18ου Διεθνούς Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ από την Πέμπτη 10 Ιουλίου κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της Filmtrade.

Έτος: 2012 | Χώρα: Γαλλία | Διάρκεια: 104 λεπτά | Σκηνοθεσία: Lucas Belvaux | Σενάριο: Lucas Belvaux, Didier Decoin (novel) | Παίζουν: Yvan Attal, Sophie Quinton, Nicole Garcia