Ένας αστεροειδής, στο μέγεθος περίπου μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων, πέρασε σήμερα πολύ κοντά από τη Γη, σε απόσταση περίπου 27.650 χιλιομέτρων, και ήταν ορατός από την ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς που έχουν περάσει τόσο κοντά από τον πλανήτη μας. Το NASA TV, με τη βοήθεια τηλεσκοπίων στην Αυστραλία και την Ευρώπη, μετέδωσε ζωντανά το πέρασμα του αστεροειδή.

Ads

 
Ο αστεροειδής με ονομασία 2012 DA14 ανακαλύφθηκε πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα.

image
 
Ήταν ορατός σε ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού ημισφαιρίου. Περίπου στις 21:25 (ώρα Ελλάδος) βρέθηκε στην πιο κοντινή απόσταση από τον πλανήτη και μπρούσε να ιδωθεί στις περιοχές που θα είχε ήδη πέσει η νύχτα.

Το NASA TV, με τη βοήθεια τηλεσκοπίων στην Αυστραλία και την Ευρώπη, μετέδωσε ζωντανά το πέρασμα του αστεροειδή

Ads

Στις 04:00 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας, η NASA θα μεταδώσει το πέρασμα όπως καταγράφηκε από τηλεσκόπιο της υπηρεσίας στην Αλαμπάμα

Ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη εάν προσέκρουε στη Γη, κάτι που οι επιστήμονες της NASA έχουν αποκλείσει.
 
Ο DA14 κινείται με 7,8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και σύμφωνα με τους αστρονόμους αποτελεί ένα από τα αντικείμενα που περνούν τόσο κοντά από τη Γη μέσα στον επόμενο αιώνα.

imageimage
 
Ο Alan Fitzsimmons από το Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ σημειώνει ότι το πέρασμα του αστεροειδή αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για επιστημονική παρακολούθηση.
 
«Όταν οι αστεροειδείς βρίσκονται τόσο κοντά, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να μάθουμε γι’ αυτούς. Είναι λαμπεροί, πιο ορατοί και μπορεί να τους παρατηρήσει πιο εύκολα κανείς» υποστηρίζει μιλώντας στο BBC.