Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) αποτελεί τον αρμόδιο κρατικό φορέα υπεύθυνο για τα ζητήματα που σχετίζονται με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ελέγχοντας την τήρηση κανόνων και προδιαγραφών ασφαλείας, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) Χρήστος Χουσιάδας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «ακριβώς στις 10» με τον Χρήστο Παγώνη και τον Γιάννη Σκάλκο.

Ads

Ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ ανέλυσε τον θεσμικό ρόλο της ΕΕΑΕ και αποσαφήνισε το ζήτημα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. «Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας και των ακτινοβολιών, ζούμε σε έναν ωκεανό από ακτινοβολίες» και «αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, αλλά δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε» ήταν η ξεκάθαρη θέση του Προέδρου της ΕΕΑΕ. Ακτινοβολία υπάρχει σχεδόν παντού, αλλά δεν είναι ίδιας ισχύος ούτε προελεύσεως, όπως εξήγησε ο κ. Χουσιάδας.

Οι πολίτες έχουν δύο βασικούς λόγους για να νιώθουν ασφαλείς, διευκρίνισε. Πρώτον, οι συσκευές που χρησιμοποιούμε ευρέως είτε εντός της οικίας μας αλλά και έξω, στον χώρο εργασίας ή στη διασκέδαση, όπως είναι το wi-fi και το ασύρματο τηλέφωνο, «είναι συσκευές πάρα πολύ μικρής ισχύος, αμελητέας ισχύος. Κατά συνέπεια, στο αν θα πρέπει να μας απασχολεί η χρήση τους, η απάντηση είναι όχι», δήλωσε μετά λόγου γνώσεως ο κ.  Χουσιάδας.

Ο δεύτερος λόγος, σχετίζεται με την ύπαρξη και τον ρόλο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. «Η ΕΕΑΕ αποτελεί τον κρατικό φορέα της Ελλάδος που ρυθμίζει τα ζητήματα που σχετίζονται με τις ακτινοβολίες». Η ΕΕΑΕ με διαφάνεια και συνέπεια εφαρμόζει αυστηρά ρυθμιστικά πλαίσια και τακτικούς επιτόπιους ελέγχους, κάνει επιθεωρήσεις και συμμετέχει στα σχέδια έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι «αυτοί που χρησιμοποιούν ακτινοβολίες τις χρησιμοποιούν με προδιαγραφές και κανόνες». Εξήγησε μάλιστα ότι «στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της κινητής τηλεφωνίας, υπάρχει ένα μεγάλο ρυθμιστικό πλαίσιο. Περιλαμβάνει πληθώρα επί τόπου ελέγχων, μετρήσεων και μελετών. Αυτό τηρείται και τεκμηριώνεται».

Ads

Ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ παρότρυνε τους πολίτες να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο του οργανισμού στη σελίδα www.eeae.gr, για όσους επιθυμούν να ενημερώνονται σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή τους, για μελέτες και επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί από ελληνικούς και διεθνείς φορείς και για κάθε άλλο θέμα που αφορά στις ακτινοβολίες.