Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση ενός σπουδαίου επιτεύγματος, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στο «άγιο δισκοπότηρο» της βιοτεχνολογίας, τη δημιουργία ανθρώπινων οργάνων από τρισδιάστατους εκτυπωτές. 

Ads

 

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την Τερέζα Γούντραφ, κατάφεραν να δημιουργήσουν με τρισδιάστατο εκτυπωτή και πρώτη ύλη μια βιολογική υδρογέλη (ζελατίνη) από διασπαρμένο κολλαγόνο, τεχνητές ωοθήκες που έχουν ωορρηξία και οι οποίες παρήγαγαν υγιή ποντικάκια. 

 

Οι ερευνητές αφαίρεσαν τις ωοθήκες από στείρα θηλυκά ποντίκια και στη θέση τους εμφύτευσαν τις εκτυπωμένες βιοπροσθετικές ωοθήκες. Οι τεχνητές ωοθήκες είχαν ωορρηξία όπως οι φυσικές και τελικά επετεύχθη η γονιμοποίηση. 

Ads

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από γυναίκες που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους και την ομαλή ορμονική λειτουργία τους. Παράλληλα όμως το επίτευγμά τους θα μπορούσε να συμβάλλει και στην ανάπτυξη άλλων τεχνητών οργάνων τα οποία θα αντικαταστήσουν τα φυσικά μοσχεύματα, που προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην υγεία του ασθενούς. 

 

«Μπορούμε να χρησιμοποιούμε συνθετικά όργανα, αντί για φυσικά μοσχεύματα. Τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και κυρίως για την υγεία του ασθενούς. Αυτό είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της βιοτεχνολογίας που θα αλλάξει ριζικά την ιατρική», δήλωση η Τερέζα Γουντραφ. 

 

«Το συναρπαστικό της ανακάλυψής μας είναι πως με αυτή θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ωοθήκες που ευελπιστούμε ότι θα αποκαταστήσουν για παράδειγμα τη γονιμότητα σε ανθρώπους που έχασαν σε νεαρή ηλικία τη γονιμότητά τους λόγω καρκίνου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε βρει τρόπο να αποκαταστήσουμε αυτό το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούν να αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά μια ημέρα. Αυτή είναι η υπόσχεση του επιτεύγματός μας».  

 

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί αν οι συνθετικές ωοθήκες θα λειτουργήσουν και στους ανθρώπους. Πάντως το επίτευγμά τους αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη λύση. «Θα έλεγα πως είμαστε πολύ μακριά από το να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις συνθετικές ωοθήκες στους ανθρώπους. Ωστόσο είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», σχολίασε η Τζέιν Στιούαρτ, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας.