Τρία αστρονομικά φαινόμενα συμπίπτουν την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Η ολική έκλειψη Ηλίου, η Σούπερ – Σελήνη, αλλά και η αρχή της Άνοιξης.

Ads

Ειδικότερα, η έκλειψη Ηλίου θα είναι η πρώτη ολική έπειτα από 15 χρόνια, ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και στην Ελλάδα θα είναι ορατή ως μερική. Στην Ελλάδα η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 10.40, θα κορυφωθεί περίπου στις 11.45 και θα λήξει γύρω στις 12.55.

Στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα μπορούν όσοι το επιθυμούν να παρακολουθήσουν την έκλειψη από τις 10:30 έως και τις 13:00, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του τη μερική έκλειψη ηλίου, μέσω διαδικτύου.

Το δεύτερο αστρονομικό φαινόμενο της ημέρας θα είναι η σούπερ – Σελήνη. Αυτό συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της και η τροχιά της την φέρνει στην κοντινότερη απόσταση από τη γη. Το φαινόμενο, όμως, δεν θα είναι ορατό, επειδή θα υπάρχει Νέα Σελήνη, οπότε το φεγγάρι δεν θα φαίνεται καθόλου από τη γη. Ωστόσο, το φαινόμενο θα κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακή την ολική έκλειψη ηλίου. 

Ads

Τέλος, το βόρειο ημισφαίριο θα ζήσει άλλη μία αστρονομική εμπειρία: την αρχή της Άνοιξης. Η επίσημη αρχή θα σημειωθεί στις 6:45 το απόγευμα, όταν στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.