Μετά το big bang ο Άρης ήταν ένας πλανήτης με νερό, ζέστη και μαγνητικό πεδίο. Περίπου όταν η Γη είχε αρχίσει να σχηματίζεται, 4,2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ο Άρης έχασε ξαφνικά το μαγνητικό αυτό του πεδίο. 

Ads

Ξαφνικά, ο πλανήτης βρέθηκε ευάλωτος στις θερμικές καταιγίδες του ήλιου, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που θα τον έκαναν κατοικήσιμο να χαθούν, και να γίνει παγωμένος και ξερός. 

Όμως η NASA έχει σκεφτεί ένα… “τρελό” σχέδιο για να κάνει τον κόκκινο πλανήτη όπως ήταν τότε. Σε θεωρητικό επίπεδο, θέλουν να τοποθετήσουν ένα γιγάντιο διπολικό μαγνήτη μεταξύ του Άρη και του ήλιου, ο οποίος θα εκτρέπει τα θερμικά κύματά του. Το κενό που θα δημιουργηθεί γύρω από τον Άρη θα του επέτρεπε να αναπτύξει εκ νέου μαγνητικό πεδίο, που με τη σειρά του θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνειά του κατά 4 βαθμούς Κελσίου. 

Η αυξημένη θερμοκρασία θα προκαλέσει το λιώσιμο του παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα που θα εξατμιστεί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, δημιουργώντας ένα φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με τον καιρό, ο Άρης θα μπορούσε και πάλι να έχει νερό σε υγρή μορφή! 

Όλο αυτό βέβαια, παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, όμως οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει πειράματα πάνω σε πλανήτες μινιατούρες! 

Ads