Κάθε χρόνο, το TIME επιλέγει τις καλύτερες εφευρέσεις. Αυτές που – σύμφωνα με το περιοδικό – κάνουν τον κόσμο καλύτερο, πιο έξυπνο και σε ορισμένες περιπτώσεις και λίγο πιο διασκεδαστικό!

Ads

Ακολουθεί μια λίστα με τις δέκα καλύτερες εφευρέσεις της χρονιάς, έτσι όπως τις επέλεξε το TIME. 

10. Μια οδοντόβουρτσα… σαΐνι

Η Quip, είναι μια απλή, προσιτή, οδοντόβουρτσα που λειτουργεί με μπαταρία, όπως και οι γνωστές σε όλους ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες.

Ads

image

Έχει όμως χρονόμετρο που κρατάει το χρόνο βουρτσίσματος και δονείται κάθε 30 δευτερόλεπτα για να μην ξεχνάτε να αλλάζετε θέση… στην οδοντόβουρτσα.  

9. Ελαστικά για να… παρκάρεις πλαγίως

Καθώς οι εταιρίες προσπαθούν να αναπτύξουν την αυτο-οδήγηση, η Goodyear επανεφευρίσκει τον… τροχό. Πιο συγκεκριμένα τα ελαστικά της.

Πρόκειται για ελαστικά αυτοκινήτου που επιτρέπουν στο όχημα να κινείται προς πολλές νέες κατευθύνσεις, όπως για παράδειγμα πλάγια προς το χώρο στάθμευσης που έχετε βάλει στο μάτι.

image

Λειτουργούν με μαγνητική αιώρηση και θεωρούνται ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αυτο-οδήγησης. 

8. Το… απόλυτο ξυπνητήρι 

Αποτελεί το πιο μισητό γκατζετάκι σε κάθε σπίτι, αφού αυτό που κάνει είναι να σε ξυπνά αξημέρωτα για να πας στη δουλειά. Αυτό το ξυπνητήρι όμως βάλθηκε να κάνει κάτι περίεργο. Τον ύπνο σου καλύτερο… 

Πώς; Μετρά την θερμοκρασία, την υγρασία, το φως και ελέγχει ακόμη και την ατμόσφαιρα του αέρα στην κρεβατοκάμαρά σου για να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις το τέλειο περιβάλλον προκειμένου να κοιμηθείς γλυκά. 

image

Επίσης παρακολουθεί τον κύκλο του ύπνου σου και σε ξυπνά τη στιγμή που δεν είσαι ιδιαίτερα… βαθιά στην αγκαλιά του Μορφέα. Το Sense έχει εξάλλου και αισθητήρα μαξιλαριού. Όλα αυτά γίνονται με απλές φωνητικές εντολές.

7. Στυλό που ψεκάζουν έλαιο κάνναβης

Εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για προβλήματα ρουτίνας, όπως οι αϋπνίες και ο πονοκέφαλος. Κι αν χρησιμοποιούσαν κάνναβη αντί αυτών;

Η Hmbldt με έδρα την Καλιφόρνια, δημιούργησε αυτά τα στυλό – ψεκαστήρες. Όταν κάποιος εισπνεύσει, τα στυλό απελευθερώνουν μια δόση από έλαιο κάνναβης που η εταιρεία λέει ότι έχει δημιουργηθεί με χημικό τρόπο για να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ήρεμοι, νυσταγμένοι αλλά και να τους απαλλάσσει από τον πόνο.

image 

Όπως σημειώνει το Time, αυτή η μέθοδος λήψης της κάνναβης δεν έχει ακόμη ελεγχθεί διεξοδικά από τους γιατρούς, αλλά με δεδομένο ότι όλο και περισσότερες πολιτείες νομιμοποιούν τη χρήση της ιατρικής κάνναβης και όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι έχει αξία, προϊόντα όπως αυτό (που τώρα είναι διαθέσιμο μόνο στην Καλιφόρνια) θα γίνουν συνηθισμένο φαινόμενο. 

6. Ακουστικά για πολύ… Virtual Reality 

Υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν πολλά χρήματα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό που λέμε εικονική πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί εκτός από ακουστικά και γυαλιά χρειάζονται κι έναν δυνατό υπολογιστή που να υποστηρίζει τον ήχο και την εικόνα.

image

Τα ακουστικά της Sony PlayStation VR, ωστόσο, μπορούν απλώς να συνδεθούν σε μια συσκευή που ήδη πολλοί διαθέτουν, το PlayStation 4. 

5. Ποδοσφαιρικά γήπεδα σε… διάφορα σχήματα

Στην περιοχή Khlong Toei, στην καρδιά της Μπανγκόκ δεν υπάρχει καθόλου χώρος. Είναι τόσο πυκνά χτισμένη που είναι σχεδόν ακατόρθωτο να φτιαχτεί ένα καινούργιο πάρκο.

Πόσο μάλλον ένα τεράστιο γήπεδο για να μπορούν τα παιδιά – μικρά και μεγάλα – να παίξουν ποδόσφαιρο.

Μια ταϊλανδέζικη εταιρεία σκέφτηκε να βρει όλους τους κενούς χώρους από αεροφωτογραφίες και να φτιάξει γήπεδα σε περίεργα σχήματα. Όπως αυτό:

image

Οι κάτοικοι δεν έδειξαν να νοιάζονται γι’ αυτό. Τα δυο πρώτα γήπεδα είναι γεμάτα κάθε μέρα, σύμφωνα με την εταιρεία. Τώρα κατασκευάζεται το τρίτο. 

4. Παπούτσια που δένονται μόνα τους

Αυτά τα παπούτσια δένονται μόνα τους. Και λύνονται. Αν πατήσεις ένα κουμπί δίπλα από τη γλώσσα τους αυτόματα σφίγγουν ή χαλαρώνουν γύρω από το πόδι σου.

image

Η Nike που έφτιαξε τα HyperAdapt 1.0 υποστηρίζει ότι αυτά μπορούν να δώσουν σημαντικό πλεονέκτημα στους αθλητές και ιδιαίτερα στους ανθρώπους με μειωμένη κινητική λειτουργία.  

3. Ηλιακοί συλλέκτες που δεν φαίνονται

Το αισθητικό κομμάτι έπαιζε το ρόλο του όταν κάποιος σκεφτόταν να βάλει ηλιακά πάνελ στη στέγη του σπιτιού του για να γλιτώνει χρήματα και να είναι παράλληλα πιο φιλικός προς το περιβάλλον.

image

Η Tesla και SolarCity κατάφεραν να συνδυάσουν τα ηλιακά πάνελ με κεραμίδια. Γίνεται η ίδια δουλειά αλλά πιο όμορφα, λένε οι εταιρείες. 

2. Το κράνος ποδηλάτου που διπλώνει

Όπως πολλοί ποδηλάτες, έτσι και ο Τζεφ Γουλφ έχει εμπλακεί σε ένα σοβαρό ατύχημα. Και θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί αν δεν φορούσε το κράνος του. Αναρωτήθηκε λοιπόν, γιατί τόσο πολλοί ποδηλάτες δεν το φοράνε. Τελικά αποδείχτηκε ότι οι περισσότεροι σκέφτονται πώς τους είναι δύσκολο να το κουβαλούν μαζί τους. Είναι ογκώδες και δύσκολα χωρά στον σάκο ή την τσάντα.

Ο Γουλφ, όντας μηχανικός, αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα ήταν το Morpher.

image

Είναι ένα κράνος κατασκευασμένο από πλεγμένο πλαστικό – εξίσου ισχυρό με αυτό που χρησιμοποιείται στα παραδοσιακά κράνη και πληροί τα κριτήρια ασφαλείας σε ΗΠΑ και Ευρώπη – αλλά αρκετά ευέλικτο. Διπλώνει τόσο, που γίνεται σχεδόν επίπεδο. Ο Γουλφ ήδη έχει βρει επενδυτές και βρίσκεται σε συνομιλίες με τα καταστήματα. 

1. Η αιωρούμενη λάμπα!

Από τότε που ήταν παιδί, ο Σίμον Μόρις είχε την εμμονή να κάνει τα αντικείμενα να αιωρούνται. Μάλιστα κάποια στιγμή κατάφερε να δημιουργήσει ένα αιωρούμενο σκέιτμπορντ το οποίο, ωστόσο, ουδέποτε κατάφερε να χρησιμοποιήσει. Τα κατάφερε καλύτερα με την Flyte. 

image

Είναι μια λάμπα που βασισμένη στον ηλεκτρομαγνητισμό αιωρείται και περιστρέφεται. Και με τη χρήση επαγωγικής σύζευξης – πρόκειται για τεχνικό όρο για την ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας – λάμπει. 

Ο Μόρις θεωρεί το σχέδιό του ως ένα μείγμα επιστήμης και τέχνης, που τιμά τόσο τους πραγματιστές, όπως ο Τόμας Έντισον, όσο και τους ονειροπόλους, όπως ο Νικόλα Τέσλα. Και οι καταναλωτές φαίνεται να συμφωνούν.

Σύμφωνα με τον Μόρις η Flyte πήγε εξαιρετικά καλά σε πωλήσεις. Τόσο που πλέον αυτός και η ομάδα του σχεδιάζουν να εισάγουν ένα ολόκληρο οικοσύστημα από προϊόντα που αιωρούνται, όπως για παράδειγμα τη γλάστρα Lyfe.