Η ηλεκτρονική ανάγνωση (e-books) φαίνεται να κατακτά όλο και περισσότερο τους αναγνώστες. To παραδοσιακό βιβλίο σταδιακά εγκαταλείπεται σύμφωνα με έρευνες που διεξάγονται στις Η.Π.Α. σχετικά με τους θιασώτες της ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Η έρευνα της εταιρείας Pew Research Center δείχνει ότι 1 στους 5 Αμερικανούς διαβάζει ηλεκτρονικό βιβλίο.

Ads

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αναγνώστες των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι πιο συστηματικοί από τους υπόλοιπους, αφού διάβασαν πολύ περισσότερα βιβλία από τους “παραδοσιακούς” αναγνώστες. Οι συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης βρίσκονται σε μεγάλη άνοδο αφού η γενικότερη απήχηση της ηλεκτρονικής ανάγνωσης ( e-books, εφημερίδες, περιοδικά)  αγγίζει το 43% του πληθυσμού άνω 16 ετών. 

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από την ίδια εταιρία στις Η.Π.Α. δείχνει ότι η ηλεκτρονική ανάγνωση αφορά όλα τα μέσα καθώς: 

  • το 42% απάντησαν ότι διάβασαν e-books στον υπολογιστή τους
  • το 41% σε κάποια ειδική συσκευή όπως το Kindle ή το Nook
  • το 29% στο κινητό τους
  • το 23% στο tablet PC (στην ταμπλέτα τους)

Ωστόσο, σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι το έντυπο βιβλίο δεν εγκαταλείπεται από αυτούς που διαβάζουν “ηλεκτρονικά”  καθώς το 88% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συνχίζουν να διαβάζουν έντυπα βιβλία. 

Ads

Καθώς όμως ο αμερικανικός πληθυσμός περιλαμβάνει 15% – 35% αναλφάβητους ή λειτουργικά αναλφάβητους τα αποτελέσματα της έρευνας είναι διαφορετικά. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ποσοστό αυτών που διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία είναι πολύ μεγαλύτερο.