Νέα δεδομένα δείχνουν ότι μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα μπορεί να διοχετεύσει ενέργεια στον γαλαξία όπου εδράζει. Η ενέργεια αυτή θυμίζει μια καρδιά που χτυπά. 

Ads

Τα τηλεσκόπια της NASA εντόπισαν τη γιγαντιαία μαύρη τρύπα στον NGC 4969, έναν γαλαξία στο κέντρο ενός συμπλέγματος που απέχει περίπου 145 έτη φωτός από τη Γη. 

Οι επιστήμονες της NASA εξετάζοντας τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το τηλεσκόπιο της διαστημικής υπηρεσίας Chandra X-ray Observatory, κατέγραψαν επαναλαμβανόμενες εκρήξεις ενεργειακών σωματιδίων που προκαλούνται από τη μαύρη τρύπα. 

Αυτά τα σωματίδια στη συνέχεια δημιουργούν κοιλότητες που μοιάζουν με κοιλίες στο θερμό αέριο που γεμίζει το διάστημα μεταξύ των γαλαξιών.

Ads

Οι εκρήξεις, που εκτιμάται ότι συμβαίνουν κάθε 5 με 10 εκατομμύρια χρόνια, παράγουν στη συνέχεια κύματα που ταξιδεύουν με ταχύτητα δεκάδων χιλιάδων ετών φωτός. 

Η ενέργεια αυτή μοιάζει με τη λειτουργία της καρδιάς που στέλνει το αίμα σε όλο το σώμα μέσω των αρτηριών. 

Μια εικόνα που δημοσίευσε η NASA δείχνει το θερμό αέριο με κόκκινο χρώμα και τα ενεργειακά σωματίδια που παράγονται από τη μαύρη τρύπα με μπλε χρώμα. 

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια σειρά από καμπύλα χαρακτηριστικά στο θερμό αέριο. Πιστεύουν ότι αυτά μπορεί να προκλήθηκαν από ηχητικά κύματα που με τη σειρά τους προκλήθηκαν από τις εκρήξεις της μαύρης τρύπας.