Η Uber κατέληξε σε συμφωνία με τη NASA για την ανάπτυξη λογισμού που θα επιτρέπει τη διαχείριση “ιπτάμενων ταξί” στα πρότυπα των υπηρεσιών που προσφέρει και στο έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Ads

Σύμφωνα με την Uber αυτή είναι η πρώτη επίσημη σύμβαση που συνάπτεται με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία και καλύπτει τον εναέριο χώρο σε χαμηλό υψόμετρο και όχι στο διάστημα. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 η NASA έχει συνάψει παρόμοιες συμφωνίες για την ανάπτυξη πυραύλων.

Ένα στέλεχος της εταιρείας, ο Τζεφ Χόλντεν, είπε ότι η Uber θα αρχίσει τις δοκιμές των ιπτάμενων ταξί ?που θα μπορούν να μεταφέρουν τέσσερις επιβάτες και θα πετούν με ταχύτητα 320 μιλίων την ώρα? το 2020 στο Λος Άντζελες.

Τα σχέδια της εταιρείας για την ανάπτυξη των ιπτάμενων ταξί θα αποκαλυφθούν στο Web Summit, ένα ετήσιο συνέδριο για το διαδίκτυο που θα φιλοξενηθεί αυτήν την εβδομάδα στη Λισαβόνα.

Ads

Όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη εν όψει της ομιλίας του, η εταιρεία επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας νέας βιομηχανίας ηλεκτρικών, on-demand ιπτάμενων ταξί για αστική χρήση, τα οποία οι πελάτες θα καλούν μέσω smartphone με τρόπους που παραπέμπουν στον τρόπο λειτουργίας των σημερινών της οχημάτων. Η Uber σχεδιάζει να παρουσιάσει επί πληρωμή υπηρεσίες ιπτάμενων ταξί από το 2023, και συνεργάζεται με αρμόδιους φορείς εναέριας κυκλοφορίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη για να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις, δήλωσε στο Reuters ανώτερο στέλεχος της Uber.

H εταιρεία οραματίζεται έναν στόλο ηλεκτροκίνητων αεριωθουμένων αεροσκαφών- υβρίδια ελικοπτέρου, drone και αεροσκάφους σταθερών πτερύγων- που θα είναι ικανά για κάθετες απογειώσεις και προσγειώσεις. Ωστόσο, δεν σχεδιάζει να κατασκευάζει η ίδια τα αεροσκάφη, αλλά αναπτύσσει το λογισμικό που θα απαιτείται για τη διαχείριση δικτύων ιπτάμενων ταξί στον αέρα, βασιζόμενη σε εταιρείες όπως η Aurora Flight Sciences (υπάγεται πλέον στη Boeing), η Embraer, η Mooney, η Bell Helicopter και η Pipistrel Aircraft για το κατασκευαστικό κομμάτι. Ακόμη, συνεργάζεται με εταιρείες real estate όπως η Sandstone Properties στο Λος Άντζελες για τη δημιουργία ζωνών προσγείωσης σε ταράτσες ουρανοξυστών, από όπου και θα προσφέρει τις υπηρεσίες «uberAIR» της.