Σε μια πρωτότυπη απόφαση προχώρησε η Σαουδική Αραβία, αφού χορήγησε υπηκοότητα σε ένα ανθρωποειδές ρομπότ… την Σοφία. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα ρομπότ  γίνεται… πολίτης.

Ads

Η Σοφία σχεδιάστηκε από την Hanson Robotics το 2015 και θεωρείται ηγετικό επίτευγμα για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόσωπό του είναι από σιλικόνη και μπορεί να μιμηθεί 62 ανθρώπινες εκφράσεις. Σύμφωνα με τον εφευρέτη που το δημιούργησε, τον Ντέιβιντ Χάνσον, μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα. Μάλιστα, στόχος του ήταν να μοιάζει με την Οντρεϊ Χέπμπορν.

Εδώ μπορείτε να δείτε πόσο έξυπνα και εύστοχα απαντάει η Σοφία στις ερωτήσεις του δημιουργού της.

Η πρώτη της συνέντευξη έλαβε χώρα στο συνέδριο για τις μελλοντικές επενδύσεις στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, εκεί όπου έλαβε επίσημα την ιθαγένειά της.  

«Νιώθω τιμή και είμαι περήφανη για αυτή τη μοναδική διάκριση», είπε στο πλήθος. «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, το να είμαι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που αναγνωρίζεται με την ιδιότητα του πολίτη», πρόσθεσε και είπε πως θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Ads

Ανάμεσα στην ερωτήσεις ρωτήθηκε αν πιστεύει πως τα ρομπότ πρέπει να έχουν ανθρώπινη συνείδηση. «Γιατί είναι κακό κάτι τέτοιο; … Πώς γνωρίζετε εσείς ότι είστε άνθρωποι; Θέλω να ζήσω και να δουλέψω με ανθρώπους. … Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι επιθυμούν να αλληλεπιδρούν μαζί μου, μερικές φορές περισσότερο από ότι με έναν κανονικό άνθρωπο», απάντησε.

Πολλοί χρήστες του Twitter εξέφρασαν ήδη την αγανάκτηση του για το γεγονός, καθώς η Σοφία απολαμβάνει ήδη ελευθερίες τις οποίες οι γυναίκες πολίτες της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν. Η Σοφία δεν είναι αναγκασμένη να κυκλοφορεί με συνοδό, ούτε να φοράει αμπάγια, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε αναρτήσεις τους.