Κούρσα ενάντια στο χρόνο έχουν ξεκινήσει οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, για να διορθώσουν ένα καταστροφικό κενό ασφαλείας υπό την επωνυμία «FREAK», το οποίο για περισσότερο από μία δεκαετία άφηνε εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου εκτεθειμένους σε πιθανές επιθέσεις, ενόσω επισκέπτονταν «ασφαλείς» δικτυακούς τόπους.

Ads

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ειδικοί στην ασφάλεια του Κυβερνοχώρου ανακάλυψαν ένα μαζικό κενό ασφαλείας που επιτρέπει στους χάκερ να αποκρυπτογραφούν την κίνηση από ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο HTTPS και να μετακινούνται με άνεση μεταξύ εκατομμυρίων ιστοτόπων και χρηστών που χρησιμοποιούν ευάλωτες συσκευές, όπως «έξυπνα κινητά» και tablets που χρησιμοποιούν λογισμικό Android ή Apple iOS.

Σύμφωνα με ερευνητές, το κενό ασφαλείας FREAK που παρατηρείται είναι αρκετά σοβαρό, αφού περίπου το 36% των ιστοτόπων που χρησιμοποιούν πρωτόκολλα SSL ή TLS, συμπεριλαμβανομένων και websites κυβερνήσεων, είναι ευάλωτα σε επιθέσεις χάκερ.

Ήδη η Apple ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να λανσάρει μια ενημέρωση ασφαλείας για τα λογισμικά iOS  και OS X την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η Google ανακοίνωσε ότι ήδη εξέδωσε σχετικό patch σε συνεργασία με τις εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων.

Από το κενό ασφαλείας φαίνεται πως δεν επηρεάζονται οι χρήστες συσκευών με λογισμικό Windows και Linux.