Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ η φυσική ζωή στην περιοχή δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Ο λόγος είναι ότι η περιοχή έχει αποκλειστεί από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση, με αποτέλεσμα πολλά είδη να “ανακάμπτουν” χωρίς εμπόδια μετά το ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ.

Ads

Ο καθηγητής Τζιμ Σμιθ, από το Πανεπιστήμιου του Πόρτσμουθ, ερεύνησε το πυρηνικό νέφος και τον αντίκτυπό του στην περιοχή.

“Η φυσική μεταβολή του πληθυσμού των εντόμων, μπορεί να παρακάμψει την πιθανή επίδραση ακτινοβολίας. Αυτό συνέβη και στους Ουκρανούς και Λευκορώσους επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στην αποκλεισμένη ζώνη και έχουν μελετήσει την άγρια ζωή μετά το ατύχημα. Οι τελευταίοι βρήκαν ότι υπάρχει μια  αύξηση της βιοποικιλότητας σε μια σειρά οργανισμών, πουλιών, άγριων θηλαστικών – στη ζώνη αποκλεισμού μετά το ατύχημα, και αυτό έχει αποδοθεί στην εκκένωση του ανθρώπινου πληθυσμού. Έτσι αφού τώρα στη ζώνη αποκλεισμού είναι αρκετά υψηλή η αστυνόμευση, δεν υπάρχει κυνήγι συμβαίνει εκεί, δεν υπάρχει αλιεία, δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, κατασκευή δρόμων , κόψιμο των δέντρων, όργωναν. Αυτό τελικά ωφέλησε την άγρια φύση “, δήλωσε στο euronews.

Signs of radiation recovery in Chernobyl wildlife από euronews-en

Ads