One Night Stand – Άνδρες και γυναίκες. Τα δύο φύλλα αντιλαμβάνονται διαφορετικά τη σεξουαλική περιπέτεια της μιας νύχτας. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από όσα δηλώνουν σε έρευνα, η οποία αποδίδει αυτή τη διαφορετικότητα στην εξέλιξη. 

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, οι γυναίκες τείνουν στο να μετανιώνουν που το έκαναν. Και οι άνδρες μετανιώνουν, που δεν το κάνουν πιο συχνά.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως η διαφορετική αντίδραση στο «οne night stand» οφείλεται στον διαφορετικό «προγραμματισμό» που έχουν τα δύο φύλλα από την πορεία της εξέλιξης.

Στην έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Λέιφ Έντβαρντ Ότεσεν Κενέιρ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό εξελικτικής ψυχολογίας «Evolutionary Psychology», συμμετείχαν συνολικά 263 άτομα ηλικίας 19 έως 37 ετών, που μίλησαν για σεξουαλικές περιπέτειές της μια νύχτας που είχαν πρόσφατα.

Ads

Βάσει των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, μόνο μια στις τρεις γυναίκες δήλωσε ευχαριστημένη για τη σεξουαλική εμπειρία που είχε, ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 50%.

Οκτώ στις δέκα γυναίκες (80%) δήλωσαν μάλιστα χαρούμενες που έχουν αρνηθεί ένα οne night stand. Αντίθετα 60% δήλωσαν πως είχαν μετανιώσει που αρνήθηκαν την ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε. Γενικά οι άνδρες δηλώνουν πως ευχαριστιούνται περισσότερο το περιστασιακό σεξ.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή τη διαφορετικότητα στο ότι οι γυναίκες είναι εν γένει πιο διστακτικές στο να παίρνουν αυθόρμητες αποφάσεις και να αποφεύγουν πρωτοβουλίες που μπορεί να τις θέσουν σε κίνδυνο. Όπως δήλωσαν φοβούνται μη μείνουν έγκυες, μη κολλήσουν κάποιο αφροδίσιο νόσημα, ενώ ρόλο παίζει και το κοινωνικό περιβάλλον και τη φήμη που θα σχηματίσει για αυτές.

Στην έρευνα επισημαίνεται η εξελικτική διαδικασία των δύο φύλλων. Οι γυναίκες, εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της ερωτικής επαφής. Οι γυναίκες, όπως αναφέρεται, γεννούν και μεγαλώνουν τα παιδιά, γεγονός που τις υποχρεώνει να είναι περισσότερο προσεκτικές, τόσο στο θέμα της εγκυμοσύνης όσο και στην επιλογή συντρόφου. (Διαβάστε επίσης: H πρώτη «σεξουαλική επανάσταση» που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης οικογένειας)

Επίσης οι γυναίκες εκ φύσεως μπορούν να κάνουν περιορισμένο αριθμό παιδιών, ενώ αντίθετα οι άνδρες μπορούν να γίνουν πατέρες χιλιάδων παιδιών, αρκεί να υπάρχουν γόνιμες γυναίκες. Αυτός, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι και ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για την ποιότητα μιας συντρόφου.

Επιπλέον η πολυγαμία αναγνωρίζεται, ανά περιόδους, από τους άνδρες ως ένα δείγμα επιτυχίας, ενώ για τις γυναίκες ανέκαθεν δεν είχε να προσφέρει κάτι τουλάχιστον στην αναπαραγωγική διαδικασία και στην ανατροφή ενός παιδιού. Έτσι οι γυναίκες εξελικτικά επικεντρώθηκαν στον άνδρα που ήταν πρόθυμος και ικανός στο να συνεισφέρει σε αυτή τη διαδικασία. Η σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του ’60 ανέτρεψε εν μέρει τα δεδομένα, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να αλλάξει καθολικά την γυναικεία προσέγγισε στο σεξ.