Δύο Αμερικανοί, πρωτοπόροι της κρυπτογράφησης, οι Γουάιτφιλντ Ντίφι και Μάρτιν Χέλμαν, είναι οι τιμώμενοι φέτος με το Βραβείο Τούρινγκ, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, το επονομαζόμενο και «νόμπελ πληροφορικής». 

Ads

Το βραβείο, που χρηματοδοτείται κυρίως από τη Google, φέρει το όνομα του μεγάλου Βρετανού μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ – του ανθρώπου που έσπασε τον κώδικα των ναζί – και είναι το πιο σημαντικό στον χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Το απονέμει η Ένωση Υπολογιστικών Μηχανών (ACM).

Οι νικητές 

Ο 71χρονος Ντίφι υπήρξε επικεφαλής του τομέα κυβερνο – ασφάλειας στην εταιρεία πληροφορικής Sun Microsystems και ο 70χρονος Χέλμαν είναι ομότιμος καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Ads

image

Οι δυο κρυπτογράφοι εργάζονται από το 1976 πάνω στις εφαρμογές του «δημόσιου κλειδιού» και της «ψηφιακής υπογραφής», χάρη στις οποίες ο καθένας μπορεί πλέον να κάνει κρυπτογράφηση. Με βάση τις δικές τους αποκαλύψεις το διαδίκτυο θεωρείται μια σχετικά ασφαλής μέθοδος επικοινωνίας κάτι που βοήθησε στην επέκταση του Παγκόσμιου Ιστού. 

Οι Ντίφι και Χέλμαν συνεργάσθηκαν στενά στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Στάνφορντ στη δεκαετία του ΄80. Μέχρι τότε η τεχνολογία κρυπτογράφησης βρισκόταν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των κυβερνήσεων. Οι τεχνολογικές καινοτομίες τους, όμως βοήθησαν τις ιδιωτικές εταιρείες και τους απλούς πολίτες να αποκτήσουν τον έλεγχο πάνω στις διακινούμενες πληροφορίες μέσω διαδικτύου. 

Ο «πόλεμος»

Οι δυο επιστήμονες λοιπόν δεν είναι οι «αγαπημένοι» των κρατικών υπηρεσιών που στοχεύουν στον περιορισμό της ιδιωτικότητας στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Να μην πάμε μακριά. Πρόσφατα ξέσπασε η διαμάχη του FBI με την Apple για το σύστημα κρυπτογράφησης του iphone. Ντίφι και Χέλμαν τάσσονται φυσικά με στο πλευρό της Apple που δεν δέχεται να παρακάμψει το σύστημά της για να επιτρέψει στο FBI στο iphone του δράστη της σφαγής του Σαν Μπερναντίνο, Σαγιέντ Φαρούκ.