Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του ρωσικού διαστημοπλοίου Soyuz από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν και έφτασε χθες στις 16:12, ώρα Ελλάδος, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), με πλήρωμα τον Ρώσο Ρόμαν Ρομανένκο, τον Αμερικανό Τόμας Μάρσμπερν και τον Καναδό Κρις Χάντφιλντ.

Ads

 
Όπως διαβάζουμε στο econews.gr, σκοπός της διαστημικής αποστολής είναι η διενέργεια 50 επιστημονικών πειραμάτων με σκοπό την ανάπτυξη ενός συστήματος για την πρόβλεψη φυσικών καταστροφών και σεισμών.
 
Οι αστροναύτες συνάντησαν τους Ρώσους Όλεγκ Νοβίτσκι και Γιεβγκένι Τερέλκιν, καθώς και με τον Αμερικανό Κέβιν Φορντ που έφθασαν εκεί στις 25 Οκτωβρίου. Η αποστολή θα επιστρέψει στην Γη τον Μάιο του 2013.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι η μόνη πλέον χώρα που μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες στον ISS, μετά την απόσυρση του τελευταίου αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου το 2011. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεπώς, καταβάλλουν στη Ρωσία τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια για κάθε αστροναύτη που μεταφέρεται στον ΙSS με διαστημόπλοια τύπου Soyuz.