Νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε με σκοπό να καταλάβουν οι επιστήμονες πόσο πλούσιος είναι ο συναισθηματικός μας κόσμος. Για τους σκοπούς της μελέτης εξετάστηκε μια ομάδα 853 ανδρών και γυναικών που παρακολούθησαν διαδικτυακά ένα τυχαίο δείγμα από διάφορα βίντεο διάρκειας 5-10 δευτερολέπτων, προκειμένου να προκληθεί ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων.

Τα θέματα από τα 2.185 βίντεο περιελάμβαναν γεννήσεις και μωρά, γάμους και προτάσεις γάμου, θανάτους και πόνο, αράχνες και φίδια, γκάφες και ριψοκίνδυνα νούμερα, σεξουαλικές πράξεις, φυσικές καταστροφές, θαυμαστή φύση και άβολες χειραψίες, όπως αναφέρει το Sci-news.

Τρεις ξεχωριστές ομάδες συμμετεχόντων παρακολούθησαν σειρά από βίντεο και, μετά από κάθε βίντεο, συμπλήρωναν μια αναφορά. Η πρώτη ομάδα ανέφερε ελεύθερα τις συναισθηματικές αντιδράσεις της για καθένα από τα 30 βίντεο.

Τα μέλη της δεύτερης ομάδας αξιολογούσαν κάθε βίντεο σύμφωνα με το πόσο έντονα τους έκαναν να αισθάνονται θαυμασμό, λατρεία, αισθητική εκτίμηση, διασκέδαση, θυμό, άγχος, δέος, άβολα, βαρεμάρα, ηρεμία, σύγχυση, περιφρόνηση, λαχτάρα, απογοήτευση, αηδία, κατανόηση του πόνου, σαγήνη, ζήλια, ενθουσιασμό, φόβο, ενοχή, τρόμο, ενδιαφέρον, χαρά, νοσταλγία, περηφάνια, ανακούφιση, ρομαντικά, θλίψη, ικανοποίηση, σεξουαλική επιθυμία, έκπληξη, συμπάθεια και θρίαμβο.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες συνέκλιναν σε παρόμοιες αντιδράσεις, με τους περισσότερους από τους μισούς να αναφέρουν την ίδια κατηγορία συναισθήματος για κάθε βίντεο.

Η τελευταία ομάδα αξιολόγησε τις συναισθηματικές αντιδράσεις της σε μια κλίμακα από το 1 έως το 9 για κάθε βίντεο βασισμένη σε διαχωρισμούς όπως θετικό εναντίον αρνητικού, ενθουσιασμός εναντίον ηρεμίας, καθώς και κυριαρχία εναντίον υποταγής.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να προβλέψουν πώς θα βαθμολογήσουν οι συμμετέχοντες τα βίντεο με βάση το πώς οι προηγούμενοι συμμετέχοντες είχαν αξιολογήσει τα συναισθήματα που προκαλούσαν τα βίντεο.

Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες γενικά είχαν τις ίδιες ή παρόμοιες συναισθηματικές αντιδράσεις σε καθένα από τα βίντεο, προσφέροντας έναν πλούτο δεδομένων που επέτρεψαν στους ερευνητές να εντοπίσουν 27 διακριτές κατηγορίες συναισθημάτων.

«Βρήκαμε ότι υπήρχαν 27 διακριτές διαστάσεις, κι όχι έξι (ευτυχία, δυστυχία, θυμός, έκπληξη, φόρος, απέχθεια), που ήταν απαραίτητες για να δοθεί μια εξήγηση για τα συναισθήματα που ένιωθαν οι άνθρωποι», είπε ο καθηγητής του UC Berkeley Dacher Keltner, βασικός συγγραφέας της σχετικής μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Επιπλέον φάνηκε ότι υπάρχουν ομαλές αποκλίσεις, μεταβάσεις από το ένα συναίσθημα στο επόμενο. Πώς συνδέονται το δέος και η γαλήνη, ο τρόμος και η θλίψη, η διασκέδαση και η λατρεία; Πραγματικά μαγικό. Όλα είναι αλληλένδετα.

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα βοηθήσουν άλλους επιστήμονες και μηχανικούς να καταγράψουν με ακρίβεια τις συναισθηματικές καταστάσεις που υποκινούν τις διαθέσεις, την εγκεφαλική δραστηριότητα και τα εκφραστικά σήματα, οδηγώντας σε βελτιωμένες ψυχιατρικές θεραπείες, στην κατανόηση της βάσης του συναισθήματος και της τεχνολογίας που ανταποκρίνεται στις συναισθηματικές μας ανάγκες”, κατέληξε ο Cowen.