Καθώς οι κλιματικές αλλαγές πληθαίνουν και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιο κοντά από ποτέ, οι πάγοι πρόκειται να λιώσουν στον Βόρειο και τον Νότιο πόλο με καταστροφικές συνέπειες, σύμφωνα με το National Geographic.

Ads

Αυτό θα αυξήσει τα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας σε όλο τον κόσμο, κατά περίπου 66 μέτρα, διαγράφοντας από το χάρτη πόλεις όπως το Μαϊάμι, το Μπουένος Άιρες και το Κάιρο.

Το Business Insider παρουσίασε έναν κινούμενο χάρτη που δείχνει πως θα φαίνεται ο κόσμος, αν αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν τις κλιματικές αλλαγές, θα υπάρξουν αρκετά τμήματα της γης που θα γίνουν “αφιλόξενα”, ενώ ταυτότχρονα ελλοχεύουν οι κίνδυνοι της ξηρασίας, της πείνας, των πλημμυρών και των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών.

Ads

Ο ερευνητής David Wallace-Wells, επισήμανε στο New York magazine, ότι τέτοιου είδους καταστροφές καθιστούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού πολέμου ή μιας οικονομικής κατάρρευσης.

Σημειώνεται ενδεικτικά, ότι η Ευρώπη θα αποχαιρετήσει το Λονδίνο, τη Βενετία και τις Κάτω Χώρες και η Αυστραλία θα χάσει μεγάλο μέρος παράκτιας περιοχής της, όπου ζει περίπου το 80% των κατοίκων της.

Η άνοδος της στάθμης του νερού από το λιώσιμο των πάγων θα εξαφανίσουν επίσης το Μπαγκλαντές, το οποίο σήμερα φιλοξενεί πάνω από 160 εκατομμύρια κατοίκους και την Καλκούτα με πληθυσμό 4.6 εκατομμύρια κατοίκους. Η Λατινική Αμερική θα χάσει το Μπουένος Άιρες και μεγαλύτερο μέρος της Παραγουάης.

Τέλος η Αφρική θα χάσει λιγότερο έδαφός σε σύγκριση με άλλες ηπείρους, παρόλο αυτά  οι υψηλές θερμοκρασίες θα καθιστούν τις περισσότερες περιοχές  της ακατοίκητες.

Υπάρχουν πάνω από πέντε εκατομμύρια κυβικά μίλια πάγου στη Γη και θα χρειαστούν περισσότερα από 5.000 χρόνια για να τα λιώνουν όλα, σύμφωνα με μερικούς επιστήμονες. Ωστόσο, στο κοντινό μέλλον ορισμένες χώρες μπορεί να εξαφανιστούν, αν δεν μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.