Ένας  θρύλος της διαστημικής περιπέτειας της ανθρωπότητας, ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε διαστημικό «περίπατο», ο Σοβιετικός κοσμοναύτης, Αλεξέι Λεόνοφ, έφυγε την Παρασκευή από τη ζωή στα 86 χρόνια του.

Ads

Ο Λεόνοφ πραγματοποίησε το σημαντικό αυτό βήμα τον Μάρτιο του 1965, με το διαστημόπλοιο «Βοσχόντ 2» και κυβερνήτη τον Πάβελ Μπελιάεφ. Κατά τη διάρκεια εκείνης της πτήσης, ο Λεόνοφ βγήκε στο αχανές διάστημα για 12 λεπτά.

Στη συνέχεια ο Λεόνοφ ετοιμαζόταν για την Σελήνη, αλλά τον πρόλαβε ο Άρμστρονγκ.

Τον Ιούνιο του 1971, παραλίγο να ήταν μέρος μιας τραγωδίας. Ενώ ήταν μέλος του πληρώματος για τον πρώτο επανδρωμένο διαστημικό σταθμό στην ιστορία, τον «Σαλιούτ», αλλά μια ξαφνική αλλαγή στη σύνθεση των πληρωμάτων, λόγω ασθένειας ενός μέλους της ομάδας του, πέταξε η εφεδρική  ομάδα. Κατά την επιστροφή τους στη Γη, σκοτώθηκαν όλοι λόγω αποσυμπίεσης στην κάψουλα προσεδάφισης του διαστημοπλοίου «Σογιούζ 11».

Ads

Τον Ιούλιο του 1975, ο Λεόνοφ συμμετείχε στο πρόγραμμα «Σογιούζ» – «Απόλλων», κατά την πρώτη στην ιστορία σύνδεση σοβιετικού και αμερικανικού διαστημοπλοίων.

Μέχρι και το 1991 είχε αναλάβει αναπληρωτής επικεφαλής του Κέντρου Προετοιμασίας Κοσμοναυτών. Ακαδημαϊκός, συγγραφέας, αλλά και αναγνωρισμένος ζωγράφος, ο Λεόνοφ  τιμήθηκε με πλήθος μεταλλίων στην πατρίδα του.