Επτά μήνες μετά την εκτόξευσή του, το ρομποτικό ρόβερ Perseverance της NASA, εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Άρη για τα επονομαζόμενα «7 λεπτά του τρόμου» μέχρι να προσεδαφιστεί. «Η προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» αναφώνησε ο Σουάτι Μοχάν, υπεύθυνος για τον έλεγχο επιχειρήσεων.

Ads

Στην αίθουσα ελέγχου στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, οι ομάδες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα χαράς τη στιγμή της επιβεβαίωσης προσεδάφισης. Σκοπός της αποστολής είναι η αναζήτηση ιχνών μικροβιακής ζωής στον πλανήτη και η γεωλογική μελέτη.

Το Perseverance θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο ‘Αρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο,καθώς και ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης, θα απελευθερώσει το «Ingenuity«, ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο πλανήτη.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο αστροφυσικός -επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Ιδρύματος, Διονύσης Σιμόπουλος εξηγεί τι ψάχνουμε στον «κόκκινο πλανήτη»: