Με την βοήθεια ενός μικρού υποβρύχιου ρομπότ-καταγραφέα ονόματι SeaBed και μιας νέας τεχνικής τρισδιάστατης χαρτογράφησης, ανακαλύφθηκε ότι το στρώμα του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική είναι πολύ παχύτερο από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.

Ads

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Geoscience, δείχνει ότι ο μέσος όρος του πάχους των πάγων στην Ανταρκτική είναι μεταξύ 1,4 και 5,5 μέτρων. Το μέγιστο πάχος που καταγράφηκε ήταν 17 μέτρα. Επίσης, το 76%  του πάγου που έχει χαρτογραφηθεί αναφέρεται ότι έχει προκύψει από την συντριβή και συνένωση μεταξύ δύο πάγων, σχηματίζοντας έτσι ένα παχύτερο στρώμα.

«Έρευνες δείχνουν ότι οι επιπλέοντες πάγοι είναι παχύτεροι και πιο παραμορφωμένοι», δηλώνουν επιστήμονες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία που παίρνουν μέρος στις αποστολές που πραγματοποιήθηκαν και περιελάμβαναν τις περιοχές Weddell, Bellingshausen και Wikes Land. Συνολικά, μια περιοχή 500.000 τ.μ. αναλύθηκε από το ρομπότ.

Οι αποκαλύψεις αποτελούν μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα και o Δρ. Guy Williams, μέλος του Ινστιτούτου Θαλασσινών και Ανταρκτικών Ερευνών αναφέρει στον Guardian ότι «ο θαλάσσιος πάγος είναι ένας σημαντικός δείκτης του πολικού κλίματος αλλά δυσκολευτήκαμε στο να μετρήσουμε το πάχος του. Μαζί με τα δορυφορικά δεδομένα, ήταν λίγο σαν να παίρνεις μια ακτινογραφία του πάγου».