Παράλυτοι σκύλοι μπόρεσαν και πάλι να περπατήσουν καθώς Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν κύτταρα, που πήραν από τη μύτη τους, στη σπονδυλική τους στήλη, ανοίγοντας μια νέα σελίδα και δίνοντας ελπίδες σε παράλυτους ανθρώπους.

Ads

 
Οι επιστήμονες μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, εκτιμούν πως η μέθοδος θα μπορούσε να είχε επιτυχία και στους ανθρώπους.
 
Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που δημοσιοποίησε τη έρευνά της στο περιοδικό οσφρητικά κύτταρα «Brain», χρησιμοποίησε κύτταρα τα οποία βρίσκονται στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας των σκύλων, καθώς το μόνο τμήμα του σώματος στο οποίο εξακολουθούν να αναπτύσσονται νευρικές ίνες είναι το οσφρητικό σύστημα.

Στο πίσω μέρος της μύτης υπάρχουν ορισμένα οσφρητικά κύτταρα που παράγουν μυελίνη (λέγονται OECs) και περιβάλλουν τα νευρικά κύτταρα που μας επιτρέπουν να μυρίζουμε και επίσης μεταδίδουν τα οσφρητικά μηνύματα στον εγκέφαλο. Τα νευρικά κύτταρα χρειάζονται διαρκή αντικατάσταση, την οποία προάγουν τα OECs.
 
Επί δεκαετίες οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα OECs μπορεί να είναι χρήσιμα για την επιδιόρθωση της σπονδυλικής στήλης και οι πρώτες δοκιμές τους σε ανθρώπους έδειξαν πως η χρήση τους είναι ασφαλής.
 
Συνολικά τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε 34 ανάπηρους σκύλους. Στους 23 έγινε μεταμόσχευση, ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκε με ένεση ένα ουδέτερο υγρό (placebo). Τα σκυλιά στα οποία έγινε μεταμόσχευση, σε αντίθεση με τα άλλα, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση καταφέρνοντας τελικά να περπατήσουν.




Ads


«Τα ευρήματά μας έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς για πρώτη φορά φαίνεται πως η μεταμόσχευση αυτού του τύπου κυττάρων μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση σε σοβαρές ζημιές του νωτιαίου μυελού», δηλώνει ο Robin Franklin επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.
 
«Είμαστε βέβαιοι ότι η τεχνική θα μπορούσε να αποκαταστήσει ένα μικρό μέρος της κίνησης σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα στο νωτιαίο μυελό, ωστόσο είμαστε ακόμα μακριά για να πούμε πως είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε πλήρως τις λειτουργίες», προσθέτει.
 
Η έγχυση των κυττάρων οδήγησε στην δημιουργία νευρικών ινών σε ολόκληρη την τραυματισμένη περιοχή του νωτιαίου μυελού των σκύλων, γι’ αυτό και μπόρεσαν να ανακτήσουν την χρήση των πίσω ποδιών τους και να συντονίσουν την κίνηση με αυτή των μπροστινών ποδιών τους.
 
Ωστόσο, οι περιοχές αυτές ήταν σχετικά μικρές και δεν παρατηρήθηκαν νέες συνδέσεις έως τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μην αποκαθίσταται για παράδειγμα η λειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστεως που προκαλούν οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού στους ανθρώπους.

Η επιστημονική ομάδα θα περάσει πλέον στη δεύτερη φάση του πειράματος ξεκινώντας δοκιμές και στους ανθρώπους.