Καλλιτεχνική απεικόνιση του Τιτάνα.

Ads

Μία λίστα με τους πλέον κατοικήσιμους πλανήτες συνέταξε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων, στο πλαίσιο της αναζήτησης για εξωγήινη ζωή. Ο δορυφόρος του Κρόνου, Τιτάνας, και εξωπλανήτες στο σύστημα Gliese 581g βρίσκονται ανάμεσα στους πλανήτες που είναι πιθανότερο να μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.

 
Η διεθνής ομάδα κατέταξε τους πλανήτες δημιουργώντας δύο συστήματα αξιολόγησης και δημοσιοποίησε την έρευνά της στην επιθεώρηση Astrobiology. Το ένα σύστημα κατατάσσει τους πλανήτες με βάση την ομοιότητά τους με τη  γη «Δείκτης Ομοιότητας Γης» (ESI), ενώ το δεύτερο αξιολογεί του πλανήτες με τη χρήση ενός «Πλανητικού Δείκτη Κατοικησιμότητας» (PHI)
 
«Το πρώτο ερώτημα είναι κατά πόσο συνθήκες που παραπέμπουν στη Γη μπορούν να εντοπιστούν σε άλλους κόσμους, από τη στιγμή που εμπειρικά γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες αυτές θα ευνοούσαν την ύπαρξη ζωής», σημειώνει ο Dirk Schulze-Makuch, από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.
 
«Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν σε εξωπλανήτες επικρατούν συνθήκες τέτοιες που να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης άλλων μορφών ζωής, γνωστών ή μη σε εμάς», προσθέτει.
 
Για την κατάταξη με βάση τον δείκτη PHI λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, η πυκνότητα και η απόσταση από το μητρικό άστρο, ενώ ο PHI εξετάζει ένα διαφορετικό σύνολο παραγόντων, όπως τις βραχώδεις και τις παγωμένες επιφάνειες, την ατμόσφαιρα και το μαγνητικό. Γενικότερα ο PHI αναφέρεται σε μια σειρά χημικών και άλλων παραμέτρων που θα μπορούσαν θεωρητικά να ευνοούν την ύπαρξη ζωντανών οργανισμών σε συνθήκες που δεν θυμίζουν τον πλανήτη μας.
 

Μέχρι στιγμής, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει περισσότερους από 700 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε αρκετές χιλιάδες μέσα στα επόμενα χρόνια. Κάποιοι επιστήμονες έχουν εκφράσει φόβους ότι καθώς οι γνωστοί εξωπλανήτες αυξάνονται, η αναζήτηση εξωγήινης ζωής θα περιορίζεται για να επικεντρωθεί σε όσους έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τη Γη.
 
Η μέγιστη τιμή για τον ESI είναι το 1,00. Τον υψηλότερο βαθμό σε αυτή την κατάταξη κατέχει ο Gliese 581g με 0.89, ενώ ακολουθεί ο Gliese 581d με 0,74. Αναλυτικά:
 
Γη – 1.00
Gliese 581g – 0,89
Gliese 581d – 0,74
Gliese 581c – 0,70
Άρης – 0,70
Ερμής – 0,60
HD 69830 d – 0,60
55 Cnc c – 0,56
Σελήνη – 0,56
Gliese 581e – 0,53
 
Με βάση τον δείκτη PHI η κατάταξη έχει ως εξής:
 
Τιτάνας – 0,64
Άρης – 0.59
Ευρώπη – 0,49
Gliese 581g – 0,45
Gliese 581d – 0,43
Gliese 581c – 0,41
Δίας – 0,37
Κρόνος – 0,37
Αφροδίτη – 0,37
Εγκέλαδος – 0,35
 
Οι επιστήμονες επισημαίνουν στην έκθεσή τους πως η κατοικησιμότητα δεν περιορίζεται μόνο στην ύπαρξη νερού. «Για παράδειγμα, οι λίμνες υδρογονανθράκων στον Τιτάνα θα μπορούσαν να φιλοξενούν μια διαφορετική μορφή ζωής», αναφέρουν. «Μελέτες σε περιβάλλοντα υδρογονανθράκων στη Γη καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι τέτοιου είδους περιβάλλοντα είναι θεωρητικά κατοικήσιμα, ενώ κατά τον ίδιο τρόπο, ορφανοί πλανήτες που περιπλανώνται ανεξάρτητα από κάποιο άστρο θα μπορούσαν να παρουσιάζουν χαρακτηριστικά κατάλληλα για να φιλοξενήσουν κάποια μορφή ζωής», τονίζουν στην έκθεση.

Ads