Πως θα σας φαινόταν αν στο μέλλον πηγαίνατε στη δουλειά σας και στις δραστηριότητές σας με ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο, ένα jet pack ή ένα λεωφορείο χωρίς οδηγό; Φαίνεται πως οι τεχνολογίες, που άλλοτε ήταν αντικείμενο ταινιών επιστημονικής φαντασίας, βρίσκονται ένα βήμα πρωτού γίνουν πραγματικότητα, ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο θαυμαστό κόσμο μεταφορών και περιορίζοντας μάλιστα το πρόβλημα της κίνησης στους δρόμους των αστικών κέντρων.

Ads

«Βρισκόμαστε σε ένα τεχνολογικό στάδιο όπου πραγματικά μπορούμε να εξερευνήσουμε το concept αλλά και ολόκληρη την επιστήμη πίσω από τις πτήσεις ενός ατόμου» δήλωσε πρόσφατα στο BBC ο Prospero ‘Paco’ Uybarreta, αρχηγός πιλότος δοκιμαστικών πτήσεων της Martin Aircraft Company. 

Μπορεί οι πτήσεις σε μίνι, ατομικά ελικόπτερα και αυτοκίνητα πόλης να είναι ακόμα μακρινό σενάριο, όμως διάφορες εταιρίες τεχνολογίας φαίνεται να επενδύουν σε νέους, έξυπνους τρόπους για τις μεταφορές των πολιτών στα αστικά κέντρα.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα τεχνολογιών που μπορεί να δούμε άμεσα να κάνουν την εμφάνισή τους την αγορά και τις πόλεις μας.

Ads

Jet packs

Τα jet packs είναι συσκευές, που συνήθως φοριούνται στην πλάτη σαν σακίδια και χρησιμοποιούν πίδακες αερίου (σε μερικές περιπτώσεις σε υγρή μορφή) για να μεταφέρουν ένα άτομο, προωθώντας το στον αέρα. Η ιδέα υπήρχε σε έργα επιστημονικής φαντασίας για σχεδόν έναν αιώνα και έγινε ευρέως γνωστή τη δεκαετία του 1960.

Σήμερα, μια σειρά από jet packs έχουν δημιουργηθεί από εταιρίες τεχνολογίας. Μέχρι στιγμής, η πιο διαδεδομένη πρακτική χρήση των jet packs εντοπίζεται στο διάστημα, όπου οι αστροναύτες εκμεταλλεύονται τις ιδιότητές τους για να πετούν και να κάνουν εργασίες επισκευής όταν βρίσκονται εκτός του αεροσκάφους. Σύντομα όμως, θα μπορούσαμε να δούμε τα jet packs να χρησιμοποιούνται σε πόλεις με αυξημένη κίνηση στους δρόμους.

Ιπτάμενα αυτοκίνητα

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα είναι τα μέσα μεταφοράς που μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους τόσο στο έδαφος, όσο και στον αέρα, πετώντας. Ο όρος «ιπτάμενο αυτοκίνητο» χρησιμοποιείται συχνά για να συμπεριλάβει και τα μηχανοκίνητα αεροσκάφη που μπορούν να οδηγηθούν και στο έδαφος.

Τα πρώτα πρωτότυπα παρουσιάστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά κατά κύριο λόγο, τα ιπτάμενα αυτοκίνητα υπήρξαν αντικείμενο ασχολίας σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και κόμικ.

Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής των ιπτάμενων αυτοκινήτων, χάρη στα συγκλονιστικά βήματα της σχετικής τεχνολογίας. Ο λόγος για τον οποίο βέβαια δεν τα έχουμε δει στους δρόμους (ή μάλλον στον αέρα) δεν είναι άλλος φυσικά από το τεράστιο οικονομικό τους κόστος.

Λεωφορεία χωρίς οδηγό

Ένα ακόμη θαύμα της τεχνολογίας, που δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, δεν είναι άλλο από τα λεωφορεία χωρίς οδηγό. Με τη χρήση της προηγμένης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, λεωφορεία μικρού μεγέθους, που μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 15 άτομα, βρίσκονται ήδη στους δρόμους σε μεγάλες πρωτεύουσες ανά τον κόσμο. Ήδη μάλιστα γίνονται σημαντικά βήματα ώστε, σε πόλεις όπου η χρήση τους ήταν μέχρι πρόσφατα πιλοτική, να ενταχθούν στα μόνιμα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στη Ελλάδα η χρήση λεωφορείων χωρίς οδηγούς έχει δοκιμαστεί στα Τρίκαλα, όπου παρά τους αρχικούς δισταγμούς, σταδιακά αγκαλιάστηκαν από τους πολίτες.

Φυσικά αυτού του είδους η τεχνολογία γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα: κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως τα λεωφορεία αυτά είναι αρκετά «έξυπνα» ώστε να αποφεύγονται πιθανά τροχαία δυστυχήματα, ενώ δεν χωρά αμφιβολία πως σε περίπτωση εδραίωσής τους θα έχουμε να κάνουμε με μαζικές απολύσεις οδηγών και σε αύξηση της ανεργίας.

Ηλεκτρικά σκούτερ

Ίσως όχι τόσο εντυπωσιακό όσο τα προηγούμενα, αλλά πολύ ευχρηστο και σίγουρα το πιο διαδεδομένο για την ώρα τεχνολογικό επίτευγμα στα νέα μέσα μεταφοράς είναι τα ηλεκτρικά σκούτερ. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα, ένα ηλεκτρικό σκούτερ μπορεί να διανύσει μέχρι και 30 χιλιόμετρα με μία μόλις φόρτιση, έχοντας έναν αναβάτη 75 κιλών.

Τα σκούτερ αυτά αποτελούν ιδανική λύση για μικρές αποστάσεις, είναι οικολογικά καθώς δεν χρειάζονται πολλές ώρες φόρτισης, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και από ηλικιωμένους και παιδιά.

Επιπλέον, η εταιρία Telepod κατασκευάζει και νοικιάζει ηλεκτρικά σκούτερ, που λειτουργούν με μπαταρίες ηλιακής ενέργειας και ενεργοποιούνται με QR codes από τα σημεία διανομής τους. Η επιτυχία της εταιρίας είναι μεγάλη και επεκτείνεται συνεχώς σε μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχει η ανάγκη κάλυψης μικρών αποστάσεων σε σύντομο χρόνο.