Μέχρι σήμερα η κυρίαρχη θεωρία ήταν πως οι πρώτοι κάτοικοι της Αμερικής ήταν οι Κλόβις. Ένα νέο εύρημα καταρρίπτει αυτή την άποψη και μαρτυρά πως στο «Νέό Κόσμο» υπήρχαν άνθρωποι 800 χρόνια πριν από αυτούς.

Ads

 
Το εν λόγω εύρημα είναι ένα κόκαλο από το πλευρό ενός μαστόδοντου, που κυνηγήθηκε με πρωτόγονα όπλα πριν από περίπου 13.800 χρόνια, όπως αποκαλύφθηκε από τη χρονολόγηση με τη μέθοδο του άνθρακα-14.
 
Πάνω στο κόκαλο είναι σφηνωμένη η αιχμή από ένα δόρυ, εύρημα που μαρτυρά πως στην περιοχή υπήρχαν άνθρωποι σχεδόν μία χιλιετία πριν από τα αρχαιότερα ευρήματα για τον πολιτισμό των Κλόβις.
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι Κλόβις έφτασαν στην Αμερική από τη Σιβηρία μέσω μιας γέφυρας πάγου που συνέδεε τις δύο ηπείρους πριν από 13.000 χρόνια. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, όπως αναφέρουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ερευνητές, «προσφέρει επιπλέον ενδείξεις για την παρουσία του ανθρώπου στον Νέο Κόσμο 800 χρόνια πριν από τους Κλόβις».
 
Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Έσκε Βίλερσλεβ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Ο ίδιος πριν από τρία χρόνια είχε παρουσιάσει ενδείξεις – οστά που βρέθηκαν στο Όρεγκον- ανθρώπινης παρουσίας στην Αμερική πριν από 14.340 χρόνια.
 
Η μύτη του δόρατος πάνω στο κόκαλο μαρτυρά πως άνθρωποι κυνηγούσαν στην Αμερική, πολύ νωρίτερα από τους Κλοβις. Σημειώνεται πως το κόκαλο είχε βρεθεί τη δεκαετία του 1970 στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, βόρεια του Σιάτλ, ωστόσο οι πρώτες αναλύσεις είχαν αμφισβητηθεί.