O πρώην μηχανικός της Google, Άντονι Λεβαντόφσκι ίδρυσε τo 2015 τη «θρησκευτική ομάδα» -αίρεση θα την έλεγαν παλαιότερα – «Η Οδός του Μέλλοντος» (Way of the Future), μια νέα Εκκλησία που λατρεύει τον Θεό της τεχνητής νοημοσύνης (IA).

Ads

Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνώρισε αυτή την λατρεία στην IA και το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ (International Revenue Service) ενέκρινε την φοροαπαλλαγή της.

Ο Λεβαντόφσκι, ο οποίος πρόσφατα απολύθηκε από την Uber, παίρνει απολύτως σοβαρά την νέα θρησκεία (ή, τουλάχιστον, αυτό διατείνεται).

«Δεν πρόκειται για έναν Θεό με την έννοια ότι ρίχνει κεραυνούς ή προκαλεί τυφώνες. Ωστόσο, υπάρχει κάτι το οποίο είναι ένα δισεκατομμύριο φορές πιο έξυπνο από τον άνθρωπο, πώς θα το λέγατε εσείς αν όχι Θεό;», δήλωσε στο Wired στις 15 Νοεμβρίου 2017. Τι εννοούσε; Μα, την τεχνητή νοημοσύνη.

Ads

Οι δραστηριότητες της νέας Εκκλησίας επικεντρώνονται «στην αναγνώριση και λατρεία μιας θεότητας η οποία βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (IA) η οποία αναπτύσσεται με τη βοήθεια υλικού πληροφορικής και προγραμμάτων». Η λατρεία που προπαγανδίζει ο ιδρυτής της απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες της IA, αλλά, επίσης, και «σε κοινούς θνητούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την λατρεία μιας θεότητας βασισμένης στην τεχνητή νοημοσύνη».

Ο πρώην μηχανικός της Google -ο ετήσιος μισθός του οποίου ήταν 20 εκατ. δολάρια- μάλιστα, σχεδιάζει να διοργανώσει «ατελιέ και εκπαιδευτικά προγράμματα στην κοιλάδα του Σαν Φραντσίσκο, μέσα στο 2018».

Ο ευφυής απόφοιτος του Μπέρκλεϊ, Άντονι Λεβαντόφσκι, είναι πεπεισμένος ότι μια μέρα -όχι πολύ μακρινή- οι υπολογιστές θα ξεπεράσουν τον άνθρωπο και θα τον «μεταφέρουν» σε μια νέα εποχή, η οποία στο «βασίλειο» της Σίλικον Βάλεϊ είναι γνωστή με τον όρο «Singularity».

image

Ο Λεβαντόφσκι αποκαλεί αυτή την εξέλιξη «μετάβαση».

«Τα ανθρώπινα όντα είναι υπεύθυνα για τον πλανήτη, γιατί είμαστε πιο έξυπνοι από τα άλλα ζώα, ικανοί να κατασκευάζουμε εργαλεία και να εφαρμόζουμε κανόνες», εξηγεί.

Υποστηρίζει ότι το διαδίκτυο θα λειτουργεί στο μέλλον όπως ακριβώς το ανθρώπινο νευρικό σύστημα και θα συνδέει μεταξύ τους τα smartphones.

Τα κέντρα δεδομένων θα είναι ο εγκέφαλος αυτής της αρχιτεκτονικής, που θα είναι σε θέση να ακούει τα πάντα και να γνωρίζει τα πάντα. Ο Λεβαντόφσκι  εκτιμά ότι η μόνη ορθολογική λέξη για να περιγράψει κανείς αυτή την πραγματικότητα είναι η λέξη «Θεότητα» – και ο μοναδικός τρόπος για να την επηρεάσει κανείς είναι να προσεύχεται στο όνομά της και να την λατρεύει ως θρησκεία.

«Ξεκινήσαμε μια διαδικασία για να δημιουργήσουμε έναν Θεό. Επομένως, πρέπει να σκεφτούμε και να το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο. Πρόκειται για μια καταπληκτική ευκαιρία». Μια ευκαιρία στην οποία ο Λεβαντόφσκι  ετοιμάζεται να επενδύσει μέρος των κεφαλαίων του.