Ιδιαίτερα ενεργός φαίνεται πως ήταν στο παρελθόν ο Ερμής, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από το σκάφος Messenger της NASA που εξερευνά τον πλανήτης.  

Ads

Όπως προκύπτει από τα νέα δεδομένα οι κρατήρες στην επιφάνεια του Ερμή, που έχουν δημιουργηθεί από πτώση μετεωριτών, έχουν υποστεί αλλοιώσεις λόγων γεωλογικών διεργασιών. Ο Ερμής ήταν ένα «δυναμικός κόσμος» αναφέρουν οι επιστήμονες.
 
«Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Ερμής είναι ένας μικρός πλανήτης, ελαφρώς μεγαλύτερος από τη Σελήνη, ο οποίος κρύωσε, λίγο μετά τη δημιουργία του, και από τότε παραμένει νεκρός», δήλωσε, σύμφωνα με το space.com, η Maria Zuber, του MIT, επικεφαλής της ομάδας που μελετά τα στοιχεία για τον Ερμή. «Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ο Ερμής φαίνεται πως είχε μία αρκετά έντονη και δραστήρια μέση περίοδο», προσθέτει. 
 
Όπως αναφέρει το space.com, το Messenger τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή τον Μάρτιο του 2011. Είναι το πρώτο σκάφος που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Μέχρι σήμερα έχει τραβήξει περισσότερες από 100.000 φωτογραφίες της επιφάνειας του Ερμή, συλλέγοντας συνολικά περισσότερα από 4 εκατομμύρια δεδομένα από διάφορες μετρήσεις.