«Εξωγήινη» μουσική θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν οι… γήινοι μουσικόφιλοι του χρόνου και μάλιστα σε βινύλιο! 

Ads

Τα δυο διαστημόπλοια «Voyager» που εκτοξεύτηκαν το 1977 κουβαλούσαν, όπως είναι γνωστό μαζί τους, το θρυλικό μήνυμα της ανθρωπότητας προς τους εξωγήινους!

Το μήνυμα μεταφέρεται ακόμη – αφού τα δυο voyager συνεχίζουν την αποστολή τους – σε δυο χρυσoύς δίσκους 12 ιντσών, έναν σε κάθε σκάφος, με ήχους, εικόνες και πληροφορίες από τη Γη. 

Ο «χρυσός δίσκος» θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο

Ads

Από τις πλάκες αυτές μόνο δέκα αντίγραφα είναι διαθέσιμα στη Γη, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στη NASA. Τώρα όμως, για πρώτη φορά, η ιστορική ηχογράφηση θα καταστεί διαθέσιμη στους πάντες. 

Μια ομάδα Αμερικανών ανέλαβαν να δημιουργήσουν σχεδόν ακριβή αντίγραφα του δίσκου, για να τιμήσουν την επερχόμενη 40ή επέτειο από την εκτόξευση των «Voyager» το 2017.

Κάθε αντίγραφο θα κοστίζει 98 δολάρια και στη συσκευασία, σύμφωνα με το Space.com, θα περιλαμβάνονται τρεις δίσκοι LP από βινύλιο, ένα σκληρόδετο βιβλίο, μια ψηφιακή κάρτα και μια λιθογραφία του διαγράμματος που υπάρχει στο εξωτερικό του αυθεντικού μηνύματος και το οποίο δίνει οδηγίες προς τους εξωγήινους για το πώς θα αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα. 

Τι ακριβώς περιέχει ο «χρυσός δίσκος»

Ο λεγόμενος «Χρυσός Δίσκος» («Golden Record») ήταν μια δημιουργία του διάσημου αστρονόμου Καρλ Σαγκάν. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συλλογή από ήχους και 116 εικόνες για το ανθρώπινο είδος και τον πλανήτη Γη. 

Ένα βίντεο του vox.com – Περιλαμβάνει μερικά από τα στοιχεία που η NASA έστειλε στο διάστημα – Μπορείτε να τα δείτε όλα εδώ 

Πώς όμως θα αποκωδικοποιήσουν οι εξωγήινοι τον «Χρυσό Δίσκο»; Τα αρχεία προστατεύονται από ένα περίβλημα αλουμινίου. Στο εξωτερικό του υπάρχουν χαραγμένα σύμβολα που δείχνουν πως μπορεί να αποκωδικοποιηθεί ο δίσκος. 

image

Προσποιηθείτε τους εξωγήινους και κάντε το ίδιο με τον Χρυσό Δίσκο

Τι περιέχει ο «Χρυσός Δίσκος»

  • 116 εικόνες κωδικοποιημένες σε αναλογική μορφή απεικονίζουν την επιστημονική γνώση, την ανθρώπινη ανατομία, το γήινο περιβάλλον, τις ανθρώπινες δεξιότητες. (Οι εικόνες εμφανίζονται έγχρωμες στο βίντεο αλλά στο αρχείο όλες – εκτός από 20 – είναι ασπρόμαυρες)

  • Χαιρετισμούς σε πάνω από 50 γλώσσες

  • Συλλογή ήχων από τη Γη

  • Σχεδόν 90 λεπτά μουσικής από όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι λείπουν οι Beatles που φέρονται να ήθελαν να συμμετέχουν με το «Here Comes the Sun» αλλά δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν την άδεια από τη δισκογραφική τους εταιρεία (!).

  • Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ένα μήνυμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Το μήνυμα γράφει μεταξύ άλλων: 

«Αν κάποιος τέτοιος πολιτισμός ανακόψει την πορεία του Voyager και μπορέσει να καταλάβει το περιεχόμενο αυτού του αρχείου, αυτό είναι το μήνυμά μας: 

Αυτό είναι ένα δώρο από έναν μικρό μακρινό κόσμο, ένα δείγμα των ήχων μας, της επιστήμης μας, των εικόνων μας, της μουσικής μας, των σκέψεων μας και των συναισθημάτων μας. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε στην εποχή μας και ίσως να ζήσουμε στη δική σας. Ελπίζουμε κάποια ημέρα, έχοντας λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε να συμμετέχουμε σε μια κοινωνία γαλαξιακών πολιτισμών. Αυτό το αρχείο αντιπροσωπεύει την ελπίδα μας, την αποφασιστικότητά μας και την καλή μας διάθεση απέναντι σε ένα αχανές και υπέροχο σύμπαν. 

Τζίμι Κάρτερ 
Πρόεδρος των ΗΠΑ
16 Ιουνίου 1977»

image

Τι δεν περιλαμβάνει 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί και τι δεν περιλαμβάνει ο «Χρυσός Δίσκος». Δεν περιλαμβάνει εικόνες πολέμου, φτώχιας και εξαθλίωσης, εγκλήματος ενώ δεν έχει αναφορές σε ιδεολογίες ή θρησκείες. 

Πώς θα μπορέσει κανείς να αποκτήσει το δίσκο

Η δημιουργία των επετειακών δίσκων (Voyager Golden Record: 40th Anniversary Edition), με παραγωγή από τη δισκογραφική εταιρεία Ozma Records, χρηματοδοτείται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Kickstarter από τις συνεισφορές κάθε ενδιαφερόμενου. Ήδη η καμπάνια έχει μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή άνω των 6.100 ατόμων και έχει αντλήσει σχεδόν τετραπλάσιο ποσό (762.000 δολάρια) από τον αρχικό στόχο των περίπου 200.000 δολαρίων.

Συνεισφορές γίνονται δεκτές έως τις 20 Οκτωβρίου, ενώ οι δίσκοι με τις ηχογραφήσεις αναμένεται να κυκλοφορήσουν του χρόνου τον Αύγουστο και θα διατίθενται οπουδήποτε στον κόσμο αρκεί κανείς να κάνει παραγγελία έγκαιρα μέσω του Kickstarter.

Πέρυσι το καλοκαίρι η NASA είχε «ανεβάσει» το ηχητικό περιεχόμενο του χρυσού δίσκου των «Βόγιατζερ» στην μουσική υπηρεσία SoundCloud. Το 1992, η Warner New Media είχε κυκλοφορήσει ένα CD με το περιεχόμενό του. Αλλά αντίγραφο του δίσκου σε βινύλιο μέχρι τώρα δεν υπήρχε.