Στην ταινία «Ο Αρειανός» (The Martian), ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνει, τον οποίο υποδύεται ο Ματ Ντέιμον, βρίσκεται κατά λάθος μόνος του στον Κόκκινο Πλανήτη, όταν το πλήρωμά του τον εγκαταλείπει, πιστεύοντας ότι είναι νεκρός, μετά από μια αστρική καταιγίδα. Αντιμέτωπος με την πείνα και προκειμένου να επιβιώσει, ο Μαρκ χρησιμοποιεί τις γνώσεις του στη βοτανική και τη μηχανολογία για να μπορέσει να καλλιεργήσει πατάτες στον Άρη. Άραγε θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί στην πραγματική ζωή; 

Ads

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ναι! Μια ερευνητική ομάδα διεξάγει σχετικά πειράματα στο Διεθνές Κέντρο Πατάτας στη Λίμα του Περού. Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας και Μηχανικής της Λίμα δημιούργησαν το CubeSat. 

Πρόκειται για έναν μικρό δορυφόρο εντός του οποίου αναπτύχθηκε ένα περιβάλλον -προσομοίωση του Άρη. Το «κουτί» αυτό έχει τόσο τη θερμοκρασία, την πίεση αλλά και τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου που απαντώνται στον Κόκκινο Πλανήτη. Εκεί μέσα φυτεύτηκαν και καλλιεργήθηκαν σπόροι πατάτας. 

Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν αρκετά ικανοποιητικά για τους ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους αποτελούν καλό οιωνό για τους μελλοντικούς μετανάστες στο διάστημα, κάτι που εκτιμούν ως σίγουρο αποτέλεσμα της καταστροφής που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή. 

Ads

Οι κάμερες στο εσωτερικό του δορυφόρου κατέγραψαν μικρές φύτρες να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα από το χώμα.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης: Στόχος της Αμερικής να κατακτήσει τον Άρη έως το 2033

«Η καλλιέργεια σοδειάς σε συνθήκες σαν αυτές του Άρη είναι πολύ σημαντική φάση αυτού του πειράματος», λέει ο Χούλιο Βαλντίβια – Σίλβα στο PhysOrg. «Εάν οι καλλιέργειες μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ακραίες συνθήκες του CubeSat, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αναπτυχθούν στον Άρη. Εμείς θα συνεχίσουμε τα πειράματα για να καλυτερεύσουμε τις ποικιλίες πατάτας». 

Ο Γούολτερ Άμορος που καλλιεργεί τις πατάτες εξηγεί ότι έχουν τεράστια γενετική προσαρμοστικότητα σε δύσκολα περιβάλλοντα. Υπάρχουν περισσότερες από 4.000 βρώσιμες ποικιλίες πατάτας, συμπεριλαμβανόμενου ενός αριθμού που μπορεί να αντεπεξέλθει σε ξηρά, αλμυρά εδάφη, ακόμη και σε αυτό της ερήμου Πάμπας ντε Λα Χόγια που είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει στο έδαφος του Άρη, επί της Γης. 

Υπάρχει ακόμη ένας λόγος πάντως που ο Μαρκ Γουάτνει στην ταινία αποφάσισε να καλλιεργήσει πατάτες αντί για καρότα, ας πούμε. Οι πατάτες έχουν υψηλή απόδοση και πολλές θερμίδες. Επίσης συγκεντρώνουν πάρα πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Δεν έχουν επίσης άσχημη γεύση αρκεί να μην ξεμείνει κανείς από κέτσαπ. 

«Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη που καταφέραμε να καλλιεργήσουμε πατάτες υπό αυτές τις συνθήκες», λέει ο Γούολτερ Άμορος. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι προσπάθειες μας να αναπτύξουμε ποικιλίες για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας στις περιοχές που επηρεάζονται ή θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή, δουλεύουν».