Σιπώπησε τη στιγμή που βρήκε βίαιο θάνατο πριν από 5.300 χρόνια. Ωστόσο, αυτές τις ημέρες, ο Ότζι, ο άνθρωπος των πάγων, η μούμια του οποίου ανακαλύφθηκε το 1991, έσπασε τη σιωπή του. Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η φωνή του μοιάζει με ενός σύγχρονου άνδρα (έχει τον ίδιο τόνο, μία συχνότητα μεταξύ  100 Hz και 150 Hz).

Ads

Χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπαράξουν με επιτυχία την «καλύτερη δυνατή προσέγγιση» της φωνής του ανθρώπου της Λίθινης Εποχής.

Η ομάδα αναδημιούργησε επιτυχώς τις φωνητικές χορδές της μούμιας, τον λαιμό και το στόμα, με αποτέλεσμα να μπορέσουν να παράξουν ψηφιακά τους ήχους και τα φωνήεντα που χρησιμοποιούσε ο Ότζι.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ‘αναπαράξει’ την πραγματική φωνή του Ότζι, γιατί έχουμε χάσει κάποιες ζωτικής σημασίας πληροφορίες από τη μούμια» δήλωσε στο Discovery News, ο Rolando Füstös, επικεφαλής ερευνητής και λαρυγγολόγος στο Νοσοκομείο Σαν Μαουρίτσιο.

Η ανακοίνωση έγινε την Τετάρτη στο πλαίσιο συνεδρίου για τον εορτασμό της 25ης επετείου από την ανακάλυψη της μούμιας στις Άλπεις Ötztal, στο Νότιο Τιρόλο.

Ads

image

Ποιός ήταν ο Ότζι

Ο Ότζι ανακαλύφθηκε από δύο οδοιπόρους το 1991 και τα τελευταία 25 χρόνια οι αναλύσεις που έχουν γίνει, έχουν δώσει στους επιστήμονες μια ματιά σχετικά με το πώς ήταν η ζωή πριν από 5.300 χρόνια, κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πιθανότατα δολοφονήθηκε από βέλος.

Είχε ύψος 1,59 μ. και όταν έχασε τη ζωή του ήταν 46 χρονών

Τα ρούχα του ήταν από δέρμα προβάτου, κατσίκας και αγελάδας.

image

Τα 61 τατουάζ στο σώμα του ήταν από ένα μίγμα ξυλάνθρακα και βοτάνων και πιθανολογείται ότι, επρόκειτο για κάποιο είδος βελονισμού που του προσέφερε ανακούφιση από τους χρόνιους πόνους που του είχαν αφήσει τραυματισμοί.

«Φυσικά δεν γνωρίζουμε ποια γλώσσα μιλούσε πριν από 5.000 χρόνια» είχε δηλώσει ένας από τους ερευνητές, ο Φρανσέσκο Αβαντσίνι, στο CNN, νωρίτερα εφέτος, όταν η ομάδα ανακοίνωνε το νέο τους έργο.

Αλλά θα είμαστε σε θέση να αναδημιουργήσουμε το ηχόχρωμα των φωνηέντων και ελπίζω να καταφέρουμε και την προσομοίωση των συμφώνων».

Προκειμένου να ακούσει την φωνή του Ότζι, η ομάδα χρησιμοποίησε σωματικές πληροφορίες σχετικά με τον λαιμό του και σε συνδυασμό με δεδομένα σχετικά με την ακουστική ενέργεια που παράγουν.

image

Οι αξονικές τομογραφίες επέτρεψαν στους ερευνητές να κινήσουν ψηφιακά τον βραχίονα του Ότζι, το κρανίο και να προχωρήσουν σε ανακατασκευή των σπονδύλων και των οστών που υποστηρίζουν τη γλώσσα – χωρίς να προκαλέσουν ζημιές στο εύθρυπτο πτώμα.

«Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα σχετικά με τη θέση του Ότζι, του οποίου το χέρι κάλυπτε το λαιμό του» δήλωσε ο Φραντσέσκο Αβαντσίνι. «Για το έργο μας, αυτή ήταν η χειρότερη θέση. Επιπλέον το υοειδές οστό ήταν εξαρθρωμένο».

image

Με όλες αυτές τις πληροφορίες, προέβλεψαν πως η φωνή του είχε μία συχνότητα μεταξύ  100 Hz και 150 Hz, η οποία μοιάζει με του σύγχρονου μέσου άνδρα.

Αρχικά, θεωρήθηκε ότι πάγωσε μέχρι θανάτου σε μια χιονοθύελλα, αλλά η αξονική τομογραφία αποκάλυψε πως πέθανε βίαια από ένα βέλος με κεφαλή από πυρόλιθο στον ώμο του, όπου έσπασε κάποιο βασικό αιμοφόρο αγγείο.

Το DNA του έδειξε ότι είχε προδιάθεση για καρδιοπάθεια.

Όσο για την καταγωγή του, οι γονείς του ανήκαν σε οικογένειες από εντελώς διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης.

Από την πλευρά της μητέρας του φαίνεται να είναι από μια οικογένεια των Άλπεων, ο πατέρας του προέρχεται από μια γενετική γραμμή που βρέθηκε στη Σουηδία και τη Βουλγαρία.

Η ανάλυση στο στομάχι του έδειξε ότι η διατροφή του περιελάμβανε ελάφι, αγριοκάτσικο των Άλπεων, σούπα με κριθάρι και ψωμί.

ΠΗΓΗ: Daily Mail