Σκοτ Κέλι. Είναι ο άνθρωπος που έζησε για έναν ολόκληρο χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο διάσημος αστροναύτης που επικοινωνούσε συχνά μαζί μας, μέσω των social media και μοιραζόταν τα γοητευτικά μυστικά του διαστήματος, τερματίζει την αποστολή του που ήταν ακριβώς αυτή. Η διαβίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διαστημικό περιβάλλον. 

Ads

Την 1η Μαρτίου ο Σκοτ θα μπει στο όχημα της επιστροφής και θα προσεδαφιστεί στο Καζακστάν. Λίγο πριν το κάνει μοιράζεται την εμπειρία του. Πως ήταν αυτός ο ένας χρόνος… διαστημικής ζωής. 

«Ήταν ένας μαραθώνιος κι όχι αγώνας ταχύτητας, γιατί ένας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα για όσους είναι σε τροχιά και πρέπει να σκεφτούν πώς θα τον μοιράσουν σωστά ανάμεσα στη δουλειά που δεν τελειώνει ποτέ» εξηγεί. 

Ads

Ο Σκοτ Κέλι αναφέρει ότι για την παραμονή στο διάστημα για ένα τέτοιο χρονικό διάστημα χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ώστε να παραμείνεις απασχολημένος αλλά να φέρεις και σε πέρας το έργο σου. 

Η αποστολή του Κέλι είχε μεταξύ άλλων στόχο να διερευνηθούν οι επιπτώσεις στον οργανισμό από την παρατεταμένη παραμονή σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται για το project της παραμονής και διαβίωσης στον Άρη. 

Για τη δική του εμπειρία σημειώνει ότι «σίγουρα είναι καλό που θα επιστρέψω στη Γη, αλλά δεν με τρέλανε η αγωνία πότε θα φύγω, έχω ακόμα δυνάμεις». Στους επόμενους λέει: «Ένας χρόνος είναι πάρα πολύς χρόνος». 

Τι του έλειψε όμως περισσότερο; Το φαγητό, ίσως; Ο ίδιος εξηγεί ότι περισσότερο του έλειψε η εμπειρία του φαγητού παρά οι ίδιες οι τροφές. «Το να κάθεσαι στο τραπέζι με την οικογένεια και τους φίλους χωρίς να έχεις αγωνία για τα φαγητά που πετούν από την έλλειψη βαρύτητας δίπλα σου – αυτό θέλω να το ξαναζήσω». Του έλειψαν επίσης κάποιες μικρές απολαύσεις της ζωής. «Το τρεχούμενο νερό, ο καθαρός αέρας, το να βλέπεις τον ουρανό από κάτω και να νιώθεις την θαλάσσια αύρα».