Τρεις Βρετανοί επιστήμονες, οι Ντ. Τάλες, Φ. Ντάνκαν Χόλντεϊν και Τζ. Μάικλ Κόστερλιτς, βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Φυσικής για τις έρευνές τους στις εξωτικές καταστάσεις της ύλης. 

Ads

«Οι ανακαλύψεις τους επέτρεψαν την καταγραφή προόδου στην θεωρητική κατανόηση των μυστηρίων της ύλης και στη δημιουργία νέων προοπτικών για την ανάπτυξη καινοτόμων υλικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος Νόμπελ.

Οι φάσεις, ή καταστάσεις, της ύλης που γνωρίζουμε στην καθημερινή ζωή είναι τα στερεά, τα υγρά και τα αέρια. Η ύλη όμως μπορεί να περάσει και σε εξωτικές φάσεις στις οποίες πια είναι εμφανείς κβαντικές ιδιότητες των ατόμων. 

image

Ads

Η έρευνα των τριών επιστημόνων προσέφερε νέες γνώσεις τόσο για τη συμπεριφορά των υπεραγώγιμων υλικών όσο και για άλλες εξωτικές καταστάσεις της ύλης όπως τα υπερρευστά. 

Τα υπεραγώγιμα υλικά, αφήνουν το ηλεκτρικό ρεύμα να περνά χωρίς καθόλου αντίσταση όταν ψυχθούν κοντά στο απόλυτο μηδέν. Έχουν ευρεία χρήση, όπως για παράδειγμα στους μαγνητικούς τομογράφους και τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN.

Τα υπερρευστά υγρά από την άλλη χάνουν το ιξώδες τους σε χαμηλή θερμοκρασία και μπορούν έτσι να σκαρφαλώνουν τα τοιχώματα των δοχείων μέσα στα οποία βρίσκονται.

Οι τρεις Βρετανοί μελέτησαν τα φαινόμενα που εκδηλώνονται σε υλικά που παίρνουν τη μορφή λεπτών φιλμ, τα οποία θεωρείται ότι έχουν μόνο δυο διαστάσεις και υλικά με ίνες τόσο λεπτές που θεωρούνται μονοδιάστατες. 

Εκτιμάται ότι η έρευνά τους θα μπορέσει σύντομα να οδηγήσει στη δημιουργία νέα υλικών που θα μπορούσαν να επιτρέψουν ακόμη και την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών. 

Κατά την παρουσίαση του βραβείου μάλιστα ένα μέλος της επιτροπής των Νόμπελ προχώρησε σε επίδειξη των νέων ανακαλύψεων χρησιμοποιώντας ένα κουλούρι κανέλα, ένα μπέιγκελ και ένα πρέτσελ…