Το Νόμπελ Φυσικής έλαβαν τρεις Αμερικανοί επιστήμονες για την έρευνα και τη συνεισφορά τους στη βελτίωση του LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) και τις μετρήσεις βαρυτικών κυμάτων.

Ads

Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε κατά το ήμισυ στον Rainer Weiss και από κοινού στους Barry C. Barish και Kip S. Thorne.

Μόλις στις 14 Σεπτεμβρίου του 2015, τα βαρυτικά κύματα του σύμπαντος, για τα οποία είχε μιλήσει 100 χρόνια πριν ο Άλμπερτ Άινσταϊν, κατέστη εφικτό να παρατηρηθούν μέσω του  LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), του ερευνητικού προγράμματος στο οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 1.000 επιστήμονες από περισσότερες από 20 χώρες.

Στη Φυσική, τα βαρυτικά κύματα είναι κυματισμοί της καμπυλότητας του χωροχρονικού συνεχούς που διαδίδονται ως κύματα από την πηγή προς τα έξω.

Ads

Προβλέφθηκαν το 1916 από τον Albert Einstein στη βάση της θεωρίας του της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας και μεταφέρουν ενέργεια υπό την μορφή βαρυτικής ακτινοβολίας.

Τα βαρυτικά κύματα επιτρέπουν την άμεση παρατήρηση της Μεγάλης Έκρηξης, κάτι που τα συμβατικά τηλεσκόπια τα οποία συλλέγουν ακτινοβολία φωτός αδυνατούσαν, καθώς μπορούν να παρατηρήσουν μόνο έως 400.000 έτη μετά τη Μεγάλη Έκρηξη λόγω της μη επαρκούς διασποράς του φωτός.

Επίσης, επιτρέπουν την παρατήρηση αντικειμένων στο σύμπαν τα οποία δεν εκπέμπουν φως, όπως οι μαύρες τρύπες και η σκοτεινή ύλη.