Ένα νέο ενέσιμο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας δημιούργησαν οι ερευνητές του Κέντρου MD Anderson για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Ads

 
Το νέο φάρμακο, το οποίο χορηγήθηκε σε παχύσαρκους πιθήκους, είχε πολύ καλά αποτελέσματα, καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές που δημοσιεύουν την έρευνά τους στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», τα ζώα έχασαν περίπου  το 40% του σωματικού λίπους τους σε διάστημα μόλις ενός μήνα.
 
Ειδικότερα, οι πίθηκοι έχασαν το 11% του σωματικού βάρους τους σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, ενώ απώλεσαν το 38,7% του σωματικού τους λίπους και η κοιλιά τους «συρρικνώθηκε» κατά 27%.
 
Το νέο φάρμακο «Adipotide» σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα θεραπείες για τη παχυσαρκία, οι οποίες στοχεύουν στο να ελέγξουν την όρεξη, να μειώσουν την απορρόφηση λίπους από τον οργανισμό ή να αυξήσουν τον μεταβολισμό, προσδένεται σε πρωτεΐνες της επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν με αίμα τα λευκά λιποκύτταρα του οργανισμού, τα οποία βρίσκονται κάτω από το δέρμα και στην περιοχή της κοιλιάς.
 
Το φάρμακο ενεργοποιεί μία φυσική διαδικασία θανάτου των λιποκυττάρων γνωστή ως απόπτωση, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται και η μείωση της όρεξης. Ωστόσο, το νέο φάρμακο έχει και παρενέργειες, προκαλώντας κυρίως συχνοουρία και αφυδάτωση, συμπτώματα, και τα δύο, ήπιας νεφρικής ανεπάρκειας.
 
Θετικό είναι πως οι παρενέργειες είναι αναστρέψιμες και συνδέονται με τη δόση του φαρμάκου.
 
Το επόμενο διάστημα το φάρμακο θα χορηγηθεί και σε παχύσαρκους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα καταφέρουν να βελτιώσουν την υγεία τους συνολικότερα.
 
«Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου, αντίστοιχο με το κάπνισμα. Στους παχύσαρκους ασθενείς με καρκίνο οι θεραπευτικές παρεμβάσεις – τόσο η χειρουργική επέμβαση, όσο και η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία – δεν έχουν τόσο καλά αποτελέσματα. Ετσι η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει όλες τις παραμέτρους της υγείας τους», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης Γουαντίχ Αραπ.