Επικίνδυνα μειώνεται ο αριθμός των αστροναυτών λόγω παραιτήσεων ή συνταξιοδοτήσεων, σύμφωνα με σχετική έκθεση, οι συντάκτες της οποίας απευθύνουν έκκληση προς τη NASA για ενίσχυση του σώματος των αστροναυτών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μη στελέχωσης των μελλοντικών αποστολών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ads

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας των ΗΠΑ (NRC) υπογραμμίζει στην έκθεσή του, ότι οι προβλέψεις της NASA για το προσωπικό, δεν υπολογίζουν τον παράγοντα της συνταξιοδότησης ή των αδειών για λόγους υγείας. Οι συντάκτες της καλούν τη διαστημική υπηρεσία να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να «διατηρήσει ένα σώμα εκπαιδευμένων επαγγελματιών, έτοιμων για αποστολές, οι οποίοι μπορούν να χειριστούν με ασφάλεια το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».

Το 1999, η NASA είχε στη διάθεσή της 150 αστροναύτες. Το 2011, οι εν ενεργεία αστροναύτες είναι μόλις 61, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην απόσυρση του στόλου διαστημικών λεωφορείων. «Εάν το δει κανείς ως μια αλυσίδα προμηθειών, η επιλογή αστροναυτών και η εκπαίδευσή τους είναι διαδικασίες που σχετίζονται άμεσα με αυτές τις σοβαρότατες ελλείψεις», επισημαίνει ο Φρέντρικ Γκρέγκορι, μέλος της επιτροπής που συνέταξε την έκθεση και πρώην αστροναύτης. «Οι αστροναύτες που εκπαιδεύονται για την ανάληψη συγκεκριμένων ρόλων και αποστολών, δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν».

Το NRC προειδοποιεί ότι σε περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού, η NASA δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει μέλος του πληρώματος, «θέτοντας σε κίνδυνο την αμερικανική επένδυση στις διαστημικές πτήσεις. Το υπάρχον σχέδιο αναφορικά με το μέγεθος του σώματος αστροναυτών δεν έχει την ευελιξία να αντεπεξέλθει σε δοκιμασίες εμπορικού ή ερευνητικού τύπου καθώς και στην ανάπτυξη νέων αποστολών».

Ads

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κινδυνεύει να μείνει προσωρινά χωρίς πλήρωμα, αν η NASA δεν καταφέρει να στελεχώσει με προσωπικό το Σταθμό έως τα τέλη Νοεμβρίου, σενάριο που ενισχύεται περισσότερο μετά την πρόσφατη αποτυχημένη εκτόξευση σκάφους που μετέφερε εξοπλισμό.