Ο Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη και ιδρυτής της Microsoft εξέφρασε την άποψη πως τα ρομπότ πρέπει να φορολογούνται.

Ads

Σε δημοσίευμα του qz.com, με τίτλο «Το ρπομπότ που παίρνει τη δουλειά σου πρέπει να πληρώνει φόρους», ο Γκέιτς λέει πως οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να φορολογούν τη χρήση των ρομπότ, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τους ρυθμούς αυτοματοποίησης της εργασίας, και να χρησιμοποιήσουν μέρος των εσόδων από τη φορολόγηση για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας για ανθρώπους.

Προφανώς, μια τέτοια θέση που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να αντιτάσσεται στην εξάπλωση της τεχνολογίας αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα όταν την υιοθετεί ένας από τους ανθρώπους στους οποίους οφείλεται η ανάπτυξή της.

Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Μπιλ Γκέιτς ανέφερε πως η φορολόγηση των ρομπότ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την φροντίδα των ηλικιωμένων ή την διδασκαλία ανηλίκων, εργασίες για τις οποίες η τεχνολογία δεν ενδείκνυται, σε αντίθεση με τους ανθρώπους.

Ads

Στον απόηχο της καταψήφισης σχετικής πρότασης φορολόγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κύριος Γκέιτς τόνισε πως οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλία και να μην βασίζονται στις ενέργειες του επιχειρηματικού κόσμου για να αναπτύξουν θέσεις εργασίας προς όφελος όσων δεν μπορούν να διασφαλίσουν ικανοποιητικά εισοδήματα.

«Θα έπρεπε να μπορούν να αυξήσουν τη φορολόγηση και ακόμα και να επιβραδύνουν την αυτοματοποίηση», σχολίασε, καθώς η τεχνολογική εξέλιξη και η κατάργηση θέσεων εργασίας προς χάρη της συγχρονίζεται σε μεγάλο βαθμό και σε μεγάλο εύρος βιομηχανιών, καθιστώντας την διαχείριση των σχετικών αλλαγών εξαιρετικά δύσκολη.

Ο ιδρυτής της Microsoft παρατήρησε πως δεν είναι δυνατόν να παραιτηθούν οι οικονομίες από τα έσοδα που διασφαλίζει η φορολόγηση των εργατών, και υποστήριξε πως τα ίδια έσοδα, τα οποία χρησιμεύουν και για τη χρηματοδότηση των ίδιων των εργατών, μπορούν να εξασφαλιστούν από φόρους που μπορούν να επιβληθούν στα κέρδη από την αυτοματοποιημένη παραγωγή, ή και από άμεσους φόρους που μπορούν να επιβληθούν στα ίδια τα ρομπότ. «Δεν νομίζω πως οι κατασκευάστριες εταιρείες θα έχουν πρόβλημα», τόνισε.